latinica  ћирилица
13/01/2016 |  15:26 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Božićni prijem u kasarni "Kozara" (VIDEO)

U kasarni "Kozara" u Banjaluci, organizovan je tradicionalni Božićni prijem, kojem su prisustvovali predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, predstavnici Ministarstva odbrane u Savjetu ministara BiH, te brojni predstavnici međunarodnih vojno-diplomatskih predstavništava. Prijemu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio episkop bihaćko-petrovački Atanasije.
Božićni prijem u kasarni "Kozara" - Foto: RTRS
Božićni prijem u kasarni "Kozara"Foto: RTRS

Tradicionalno, na ulazu u kasarnu "Kozara", svečano su postrojene jedinice koje su predale raport srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

- Značajno je da je ovakav prijem održan - rekao je Ivanić i dodao, do prijem pokazuje snagu i prisustvo srpske komponente u OS BiH i puni respekt te komponente.

Komponenta iz Republike Srpske u Oružanim snagama BiH mora ostati vidljiva, uprkos tendencijama koje postoje ka centralizaciji, rekao je predsjednik Republike Srpske. Odlučni smo, istakao je Dodik, da slavimo važne datume. Takav je i Dan Republike koji će Srpska i dalje slaviti 9. januara uprkos, kako kaže, sramnoj odluci Ustavnog suda BiH. Poručio je da mir nema alternativu.

- Zato je važno da Republika Srpska opstane kao država, da ostane u svojim okvirima, da jača autonomiju i da Republika Srpska nesumnjivo doprinosi stabilizaciji BiH. Ali, ne da zbog BiH, da pristane na prenose nadležnosti ili umanjenje njene snage. Zato je bila jedinstvena poruka svih nas - očuvati stabilnost i mir. Prihvatiti Ustav BiH koji je napadnut od visokog predstavnika, Dejtonski sporazum koji su skrnavili stranci i visoki predstavnici - rekao je Dodik.

U predvečerje Pravoslavne nove godine, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić poželio je srećne praznike i istakao da prisustvo velikog broja zvanica, posebno vojno-diplomatskih predstavnika, potvrđuje da Oružane snage BiH dobro rade svoj posao. On je istakao da to posebno raduje, jer je se ovo okupljanje događa na praznik mira

Zajednička želja koju su zvaničnici uputili sa božićnog prijema svim pripadnicima OS BiH jeste miran ambijent u budućem radu u kojem bi se pripremali za sve eventualne izazove.