latinica  ћирилица
14/01/2016 |  07:35 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Dočekana Nova 2016. po julijanskom kalendaru! (FOTO/VIDEO)

Doček Pravoslavne nove godine, tradicionalni praznik kojim se obilježava početak nove godine po julijanskom kalendaru, održan je širom Srpske.
Banja Luka: Nova godina po julijanskom kalendaru - Foto: SRNA
Banja Luka: Nova godina po julijanskom kalendaruFoto: SRNA

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, u ponoć je služen moleban.

U Banjaluci su ispred Banskog dvora građani uživali u bogatom zabavnom programu i vatrometu, a u ponoć je u Hramu Hrista Spasitelja služen moleban za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Slavilo se sinoć i u istočnoj Hercegovini. U Trebinju je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru upriličila uprava Grada Trebinja. Zbog vremenskih prilika doček je upriličen u sportskoj dvorani "Miloš Mrdić". 

Trebinje: Nova godina po julijanskom kalendaru (Foto: SRNA)

Slavilo se i u restoranima, kafićima ili u porodičnoj atmosferi.

U hramu Preobraženja Gospodnjeg svetu arhijerejsku litrugiju za blagoslveno novo ljeto služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grogorije uz sasluženje sveštenstva. Vladika Grigorije je poručio da je svaki novi dan i godina treba da bude težnja ka sajedinjavanju sa Bogom i da svaki naš korak bude hodanje u susret ka njemu.

Trebinje: Saborni hram (Foto: SRNA)

Pravoslavna Nova godina u Čajniču dočekana je na platou ispred Doma kulture "Filip Višnjić", a u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen je moleban za uspješno i blagosloveno novo ljeto.

Nekoliko stotina Višegrađana dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na trgu u Višegradu uz nastup folklorista i trubača. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Višegrada "Kralj Petar Prvi ujedinitelj" i "Bikavac", grupa "Euro bend" iz Kragujevca, pjevačica Јelena Gerbec i trubački orkestar Ivana Ivanovića iz Užica.

Pravoslavnu Novu godinu na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog dočekalo je oko dvije hiljade građana. Organizovan je višečasovni muzički program u kojem su nastupili "Akapulko bend", trubački orkestar Dejana Јevđića i brčanski bend "Aritmija".

Na Gradskom trgu u Bijeljini ni ove godine nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine.Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je u ponoć Blagodarenje u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, povodom pravoslavne Nove godine.

U Istočnom Sarajevu nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine, zato su kafići i klubovi bili popunjeni do poslednjeg mjesta. Mjesto više tražilo se na Јahorini.

Nekoliko stotina Šamčana dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na Trgu Petra Mrkonjića. Proslavu je organizovala opština Šamac, nastupila je grupa "Virus bend", a za sve prisutne bilo je obezbijeđeno kuvano crno vino.

U Derventi je pravoslavna Nova godina organizovana na Trgu pravoslavlja, dok je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen moleban.

Pravoslavnu Novu godinu na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu dočekali su brojni stanovnici ove i susjednih opština.
U programu koji je počeo u 20.00 časova prvo su nastupili lokalni muzičari, a zatim i krajiške grupe.

Novi Grad: Doček Nove godine po julijanskom kalendaru (Foto: SRNA)

Građani Doboja dočekali su pravoslavnu Novu godinu na gradskom trgu. U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" u novogodišnjoj noći rođena je jedna djevojčica.

Ulazak u pravoslavnu Novu 2016. godinu u centru Petrova obilježen je vatrometom. Članovi Planinarskog društva "Ozren Kraljica 883" Novu godinu tradicionalno su dočekali na ozrenskom vrhu Kraljici.

Nekoliko stotina Višegrađana dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na trgu u Višegradu uz nastup folklorista i trubača. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Višegrada "Kralj Petar Prvi ujedinitelj" i "Bikavac", grupa "Euro bend" iz Kragujevca, pjevačica Јelena Gerbec i trubački orkestar Ivana Ivanovića iz Užica.

Većina bratunačkih i srebreničkih Srba pravoslavnu Novu godinu dočekalo je u kućnom ambijentu, u krugu porodica i prijatelja. Neki su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali prisustvujući molebanima, koji su služeni u crkvama u Bratuncu, Kravici, Bjelovcu, Sasama i Skelanima. Nije bilo organizovanog dočeka na gradskim trgovima u ovim varošicama.

Bratunac: Srpska nova godina (Foto: SRNA)

Pravoslavnu novu godinu dočekali su Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar. Ove crkve danas, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Čestitke povodom pravoslavne Nove godine uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Pravoslavna Nova godina dočekana i u Srbiji i Crnoj Gori

Srpska nova godina dočekana je koncertima i uz vatromet širom Srbije.

U Beogradu je doček proslavljen ponoćnim vatrometom na platou kod Hrama Svetog Save na Vračaru. Održan je i tradiconalni Gala koncert prvaka, solista, orkestra i hora Opere Narodnog pozorišta.

Doček Nove godine organizovan je na Trgu slobode u Novom Sadu, uz koncert Gorana Bregovića, a u Kosovskoj Mitrovici slavilo se uz nastup Željka Јoksimovića.

Nova godina po Јulijanskom kalendaru dočekana je u Podgorici zabavno-političkom manifestacijom opozicione Nove srpske demokratije. 

Nakon druženja uz muziku, učesnici manifestacije su se poslije ponoći uputili u Hram Hristovog vaskrsenja, gdje je mitropolit Amfilohije služio moleban. Tokom dočeka, uz trobojne zastave Srpske pravoslavne crkve i Srbije, na podgoričkom Trgu Republike bila su postavljena tri punkta, gdje su učesnici potpisivali peticiju za organizovanje referenduma o članstvu Crne Gore u NATO-u.

Izvor: RTRS, SRNA