latinica  ћирилица
14/01/2016 |  16:24 | Autor: SRNA

Služen pomen žrtvama iz drugog svjetskog rata u Drakseniću

U Crkvi Svetog jevanđeliste Marka u Drakseniću kod Kozarske Dubice danas je služen pomen za oko 360 Srba koje su ustaše ubile u periodu od 13. do 15. januara 1942. godine.
Paljenje svijeća - Foto: RTRS
Paljenje svijećaFoto: RTRS

Oko 800 ustaša iz Јasenovca, uz pomoć domobrana, napalo je dubička sela Gradina, Ćuklinac i Draksenić, te ubilo i poklalo srpsko stanovništvo.

Masovni masakr ustaše su izvršile 14. januara u srpskoj crkvi u Drakseniću u kojoj je ubijeno 207 ljudi, uglavnom žena i djece.

U crkvi Svetog jevanđeliste Marka u Drakseniću, podignutoj uz temelje crkve u kojoj se desio zločin, Svetu liturgiju i parastos danas je služio paroh demirovačko-draksenićki Željko Tošić.

"Molimo se danas za novomučenike draksenićke jer Bog nikad ne ostavlja čovjeka, posebno ne ostavlja mučenike jer su oni postradali zbog imena srpskog i vjere pravoslavne", rekao je sveštenik u besjedi i poručio da na današnjim generacijama ostaje da se mole za pokoj njihovih duša.

Sveštenik Tošić je istakao da taj stravični događaj mora da bude pouka i poruka da je potrebno držati se zajedništva i života u jedinstvu sa Bogom i bližnjima jer će srpski narod samo tako opstati, imajući u vidu okruženje u kojem živi.