latinica  ћирилица
14/01/2016 |  18:52 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Igor Crnadak: BiH nema problema s terorizmom (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak gostujući na Bi-Bi-Siju u emisiji „Hardtok“ izjavio je da terorizam u BiH i nije toliko veliki problem.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Čini se da Crnatku nije ni sporna činjenica da u Ošvama u FBiH postoje kampovi za obuku islamskih terorista jer on kaže da je to selo pod kontrolom bezbjednosnih agencija.

Britanska štampa kao i brojni evropski zvaničnici u kontinuitetu ukazuju da je BiH postala izvoznik terorizma - zato su ovakve izjave ministra Crnatka politički neodgovorne i neozbiljne, poručuju bezbjednosni stručnjaci. 

Dok cijeli svijet upozorava da se u BiH obučavaju islamski ekstremisti i džihadisti, da je BiH jedna od vodećih zemalja „izvoznika terorizma“ -ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak za BiBiSi - tvrdi drugačije. Kaže da je BiH prva zemlja u regionu koja je donijela novi zakon o stranim borcima i da se time znatno smanjio broj ekstremista.

VODITELj: "Kako uopšte možete dozvoliti da u BiH, u Ošvama, postoje kampovi zaobuku terorista, džihadista?"

CRNADAK: „Sela gdje su njihovi aktivisti za obuku islamskih terorista pod jakim su nadzorom naših agencija. Naše agencije blisko sarađuju sa sličnim agencijama u Evropi, Americi i ne mislim da mi tolerišimo njihovo postojanje jer smo uradili dosta na borbi protiv terorizma".

Sa ovakvim konstatacijama ne slažu se bezbjednosni stručnjaci. Kažu, zadnjih 20 godina terorizam u BiH ne miruje. U terorističkim napadima od Mostara, Bugojna, napada na američu ambasadu u Sarajevu, Zvornika i zadnjeg u Rajlovcu smrtni ishodi skoro uvijek su bili izvjesni ali ne i identifikovanje i hapšenje nalogodavaca. Gornja Maoča i Ošve su već odavno poznati kampovi za obuku džihadista.

"Konačno i zvanične ocjene agencija koje su u BiH i zvanično nadležne agencije za prevenciju suzbijanja terorizma uvijek su u konstantom mogućem stanju povećane mobilnosti od mogućeg napada i slično. Mislim da te izjave štete nivou bezbjednosti u BiH", kaže stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Da li je riječ o elementarnom nepoznavanju političkog sistema ili o svjesnoj zamijeni teza, osima na pitanju o terorizmu, Crnadak je iznenadio i tvrdnjom da je Savjet ministara - Vlada BiH.

„Nova Vlada, Savjet ministara BiH, već su proizveli određene rezultate. Imamo puni konsenzus po pitanju evropskih integracija, kao i o tome šta treba raditi", rekao je Crnadak.

Ovakva izjava predstavlja nacionalnu izdaju i kršenje Ustava BiH jer Savjet ministara je samo pomoćni organ Predsjedništvu BiH, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik. Prema Dodikovim riječima, ako jedan nedorasli srpski ministar Savjet ministara nazove vladom, onda su Republika Srpska i njen narod u velikom problemu.

"Onda je Dejtonski sporazum gotovo u bezizlaznoj situaciji, jer BiH nije ni predviđena da ima vladu niti je predviđena da na unutrašnjem planu bude država“, izjavio je danas Dodik.

Dodik je rekao da je Srpska imala najveće probleme kada je Crnadak bio zamjenik ministra odbrane, jer su tada prenesena najveće nadležnosti u vezi sa pitanjem vojske.

Rekao je da je na sceni borba za političko pitanje i status Republike Srpske, te da je riječ o prevari opozicije u kojoj ona napada vlast u Srpskoj i po Briselu širi laži.