latinica  ћирилица
15/01/2016 |  15:16 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Porast nataliteta u Zvorniku-rođeno 103 bebe više nego u 2014. (VIDEO)

Zvornik je nakon demografski loše 2014-te godine, u kojoj je 116 ljudi više umrlo nego što je rođeno, u 2015-oj ostvario značajan pomak. Prema statističkim podacima gradske Matične službe, u prošloj godini rođeno je 447 beba, odnosno 103 više nego 2014.
Porodica Petrović iz Zvornika - Foto: RTRS
Porodica Petrović iz ZvornikaFoto: RTRS

Od 447 beba, 352 rođene su u zvorničkom, a 95 u regionalnim porodilištima. Krajem prošle godine porodica Petrović dobila je blizance, peto i šesto dijete - Јakova i Milicu.

"Bog nas je pogledao pa imamo, hvala Bogu, šestero djece. Nismo materijalno prebogati, ali imamo dovoljno za sve nas. Ne oskudjevamo elementarnim stvarima, živimo sasvim normalno. Bitno je da nam ljubavi ne nedostaje, da se svi međusobno slažemo", kaže otac Marinko Petrović.

Na području Zvornika registrovano je 148 porodica sa četvoro i više djece. Taj broj je sigurno i veći, a veća bi trebalo da bude i briga o njima, ističu iz resornog udruženja.

Dragana Ćupović, predsjednica Udruženja roditelja sa četvoro i više djece iz Zvornika ističe da rađanjem prvog, drugog, trećeg i četvrtog djeteta roditelji dobijaju pomoć.

"Јa se nadam da će u 2016. da bude više vrsta pomoći, da se djeci obezbijedi besplatno liječenje i školovanje", kaže Ćupović. 

U lokalnoj upravi kažu da vode odgovornu pronatalitetnu politiku. Obezbijeđeni su i bolji uslovi u zvorničkom porodilištu koje je rekonstruisano.

"Mi naravno nismo zadovoljni i ne bi bilo dobro da smo zadovoljni postojećim stanjem. Moramo uvijek gledati naprijed, da nam uvijek bude bolje, ali Zvornik je jedna živa sredina", ističe načelnik opštine Zoran Stevanović.

Zvornik je demografsku 2015. završio sa znatno boljom natalitetnom slikom, ali i negativnim prirodnim priraštajem jer je umrlo 462 ljudi.