latinica  ћирилица
15/01/2016 |  17:50 | Autor: RTRS

Sputnjik: Ruski PVO u Srbiji održaće ravnotežu na Balkanu

Ako planovi Srbije o dobijanju PVO sistema i lovaca "mig 29" od Rusije budu uspješni, dobijeno naoružanje obnoviće ravnotežu na Balkanu, koja bi mogla da bude narušena planovima Hrvatske da od SAD kupi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, piše list "Komersant", prenosi "Sputnjik".
Ruski avion Bijeli labud - Foto: Screenshot/YouTube
Ruski avion Bijeli labudFoto: Screenshot/YouTube

Prema podacima izvora Komersanta, Beograd se obratio Moskvi povodom ruskog PVO sistema pošto je Hrvatska saopštila da namjerava da od SAD nabavi operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS, koje mogu da obaraju ciljeve na rastojanju od 300 kilometara.

"Srpska vojska smatra da će pojavljivanje takvog oružja na Balkanu promeniti ravnotežu snaga u regionu, ali pomoć od onih koji ih tako aktivno zovu u NATO nisu dočekali. I bili su prinuđeni da se obrate nama", kaže izvor.

Srpski zahtev već je upućen u Rusiju. Specijalna komisija za vojnotehničku saradnju dveju zemalja razmotriće ga do kraja januara, o čemu je nedavno govorio i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

"Mi ćemo taj spisak proučiti s najvećom pažnjom, razmotrićemo ga i u skladu s mogućnostima ispuniti", obećao je Rogozin.

Prema podacima Komersanta, srpsku vojsku interesuju pre svega sistemi PVO srednjeg ("buk" i "tor") i malog ("pancir-S1") dometa.

Što se tiče pitanja o isporuci kompleksa zemlja–vazduh S-300, tokom susreta u Beogradu ono nije potegnuto, pošto srpski vojni budžet ne dopušta takvu vrstu kupovine.

Pored toga, prema informacijama lista, Ministarstvo odbrane Srbije namjerava da popuni svoj avio-park s nekoliko lovaca tipa "mig 29".

Srpska vojska sada ima deset aviona "mig 29" (računajući šest kupljenih od Rusije 2013. godine), jedanaest aviona "mig 21", kao i nekoliko desetina lovaca "Ј-22 orao", piše Sputnjik.

Izvori Komersanta tvrde da ako Moskva i Beograd usaglase količinu neophodnih sistema PVO i aviona, oni će biti isporučivani iz postojećih resursa Ministarstva odbrane Rusije, uz naknadnu modernizaciju.

Ta varijanta će za Srbiju biti i brža i jeftinija, piše list i navodi da će to omogućiti očuvanje balansa snaga u balkanskom regionu.

Izvor:RTS/Spiunjik