latinica  ћирилица
16/01/2016 |  16:56 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

RTRS u Ortiješu - prvoj srpskoj povratničkoj zajednici u Mostaru (VIDEO)

U mostarskom naselju Ortiješ, u kojem žive uglavnom srspki povratnici, danas je svečano otvoren i osveštan novoizgrađeni društveni dom.
Svečano otvoren i osveštan novoizgrađeni društveni dom - Foto: RTRS
Svečano otvoren i osveštan novoizgrađeni društveni domFoto: RTRS

Izgradnju Doma finansirala je Vlada Republike Srpske sa 135.000 KM. U Ortiješu je bila i ekipa RTRS-a.

Izgradnja Doma je veoma značajna za ovu, inače prvu povratničku, zajednicu u Mostaru. Srbi u Ortiješu sa kojima smo danas razgovarali, kažu da je ova donacija znak da ih institucije Srpske nisu zaboravile, te da se kroz projekte obnove radi na održivom povratku. Međutim, Srbi u Mostaru i HNK nisu zadovoljni svojim položajem u gradskoj, kantonalnoj i federalnoj vlasti. Najavljuju sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, na kojem će definisati buduće djelovanje, a cilj su im dva mandata u mostarskom Vijeću. 

Života za oko 150 povratničkih porodica u Ortiješu i Lakševinama ima. Iako nije lako zaraditi i obezbijediti opstanak, ovi povratnici nemaju dileme - obnavljaju svoje kuće i ostaju u Mostaru.

U novoizgrađenom Domu mještani će se okupljati, družiti, njegovati kulturu, jezik i običaje. Ističu da će to biti mjesto sa kojeg će se glasno čuti glas Srba sa širim društveno- političkim značenjem.

U izgradnju Doma Vlada Republike Srpske uložila je oko 135.000 KM. Podrška će biti nastavljena i u projektima obnove stambenih objekata.

- Po ko zna koji put nas Vlada Srpske nam pomaže. Dobili smo sve što smo tražili, kuće,  dva doma, a  i dalje će biti pomoći, istakao je Predrag Šupljegljav, potpredsjednik Udruženja za održavanje Doma.

Novoizgrađeni Dom osveštao je episkop zahumsko- hercegovački i primorski Grigorije. Vladika Grigorije je istakao da je ovo dokaz da se obraća pažnja na ljude koji žive na ovom području.

- Ovo je malo mjesto ali veliki događaj. Hvala svima koji su pomogli da se Dom izgradi, dodao je vladika Grigorije.

Mještani Ortiješa kažu da veliku zahvalnost duguju Vladi Republike Srpske. S druge starne, očekuju da vlasti Mostara i HNK kantona obrate više pažnje na probleme i život povratnika.