latinica  ћирилица
16/01/2016 |  19:41 | Autor: Fokus

Virus ebole prenosi se kao grip ili HIV

Kineski naučnici su otkrili da se virus ebole prenosi drugačije od ostalih virusa, i da će njihovo otkriće pomoći naučnicima da se spriječi zaraza virusom ebole.
Virus - ilustracija (foto: NIAID/Flickr.com ) -
Virus - ilustracija (foto: NIAID/Flickr.com )

Kako javlja kineska novinska agencija Ksinhua, istraživač Gao Fu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pri Kineskoj akademiji nauka, izjavio je kako ebola svoj životni proces počinje koristeći ćelije, odnosno da ima sličan način razvijanja kao gripni virus ili HIV koji uzrokuje AIDS.

“Generalno, virusi u ćelije ulaze na četiri različita načina. Naše istraživanje je pokazalo kako virus ebole, prilikom fuzije sa drugim ćelijama ipak koristi jedan potpuno drugi način“, kazao je Gao.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Cell“, a Gao kaže kako će naučnici u budućnosti na temeljima njihovog otkrića moći da razviju male molekule ili polipeptide koji će spreijčiti ebolin ulazak u tijelo.

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u maju prošle godine pronašli su protein imena Niemann-Pick C1 (NPC1), koji olakšava širenje virusa ebole.

Navedeno je kako virus bez dodira s ovim proteinom ne utiče na organizam, i da će biti napravljeno istraživanje kako bi se pronašao antivirus za protein (NPC1).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka 2014. godine u zemljama Zapadne Afrike od ebole je život izgubilo najmanje 11 hiljada osoba.