latinica  ћирилица
16/01/2016 |  19:56 ⇒ 20:05 | Autor: Agencije

11 namirnica od kojih ćete još više ogladnjeti

Glad ne pita za vrijeme ni mjesto i svi znamo za onaj osjećaj kada jednostavno moramo nešto da pojedemo u najkraćem mogućem roku. Ali, odabir hrane ne samo da je važan za zdravlje i za to koliko ćete jesti, nego i koliko ćete brzo opet postati gladni.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Postoje namirnice koje će vas učiniti još gladnijim, koliko god to zvučalo paradoksalno.

"Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se odvijaju u vašem želucu, crijevima, mozgu, pankreasu i krvotoku", objašnjava internista i stručnjak za mršavljenje dr. Sju Dekotis.

Zbog ovih 11 namirnica imaćete osjećaj kao da vam je želudac prazan, čak i nakon što ste se "pošteno" najeli.

Bijeli hljeb

Bijelo brašno koje se koristi za pripremu bijelog hljeba nema spoljašnju ljusku (mekinje), koja sadrži vlakna koja pružaju osjećaj sitosti. Osim toga, kad jedete bijeli hljeb, povećavate nivo insulina, piše Time.

Sok

Ova 'zdrava' pića sadrže svu količinu šećera iz vašeg omiljenog voća, a nimalo vlakana iz celuloze ili kore koje dobijate kad jedete samu voćku. Drugim rečima, povećete nivo šećera u krvi, koji će zatim naglo pasti, pa ćete biti opet gladni. Ako pravite smuti, radije koristite celo voće i dodajte malo proteinskog praha ili putera od orašastih plodova.

Slane grickalice

Postoji razlog zašto žudite za slatkim nakon što pojedete kesicu čipsa ili pereca. Slane grickalice su brzo svarljivi jednostavni ugljeni hidrati koji će brzo povisti i još brže sniziti nivo insulina, pa ćete napuniti vaš 'slani želudac', dok će 'slatki' ostati gladan.

Brza hrana

Gotovo svaki sastojak brze hrane dizajniran je tako da vas primora da pojedete što više. Na primjer, trans-masne kiseline stvaraju upalu u želucu, i potencijalno narušavaju mogućnost tijela da proizvede neurotransmitere koji kontrolišu glad, poput dopamina i serotonina. Digestivni trakt istovremeno brzo apsorbuje kukuruzni sirup pun fruktoze, zbog čega nivo insulina brzo raste i postajete još gladniji. Osim toga, ova hrana obično sadrži velike količine soli, pa lako možete da dehidrirate i osjetite glad, iako vam je, u suštini, potrebna samo tečnost.

Alkohol

Samo tri alkoholna pića smanjiće nivo leptina, hormona koji se bori protiv gladi i pomaže u održavanju osjećaja sitosti, i to za 30 odsto. On će iscrpjeti i zalihe uskladištenih ugljenih hidrata, pa ćete žudeti za njima.

Tjestenine od bijelog brašna

U pitanju su isti problemi kao u slučaju bijelog hljeba, s tim što možete da pojedete mnogo više tjestenine nego hljeba, pa budite naročito oprezni. Prevelika količina tjestenina dovešće do toga da pankreas proizvede veliku količinu hormona koji reguliše nivo šećera u krvi, koji će zbog toga pasti i bićete konstantno gladni.

Mononatrijum glutaminat

Riječ je o aditivu koji se najčešće dodaje konzerviranom povrću, supama u kesici, mesnim prerađevinama, pa čak pivu i sladoledu. Prema jednom istraživanju na životinjama, ovaj dodatak povećava apetit za 40 odsto, a osobe koje ga najviše konzumiraju imaju trostruko veću šansu da budu gojazne.

Suši

Možda mislite da je riječ o zdravoj hrani, ali suši se najvećim djelom sastoji od pirinča bogatog ugljenim hidratima.

Vještački zaslađivači

Bez obzira da li ih konzumirate u gaziranom piću ili kafi, vještački zaslađivači utiču na moždane ćelije, koje se ponašaju kao da će dobiti slatku porciju energije (tačnije kalorije), ali se to ne događa. Da biste im se "odužili", moguće je da ćete pojesti mnogo više slatkog tokom ostatka dana, nego što biste to učinili inače.

Žitarice/pahuljice namijenjene djeci

Bogate su bijelim brašnom i šećerom, pa mogu abnormalno da povećaju nivo insulina i šećera u krvi, iako mislite da djeci (ili sebi) činite dobro. Kad u organizam unesete mnogo složenih ugljenih hidrata, i to ujutro kada je nivo korizola na vrhuncu, dvostruko napadate metabolizam koji onda ne može dobro da svari unesen šećer.

Pica

Rijetko ko može da stane nakon jednog parčeta pice, a razlog za to krije se u kombinaciji bijelog brašna, hidrogenizovanih ulja, sira i konzervansa, koji podižu vaš nivo šećera u krvi "do nebesa", smanjujući nivo hormona koji stvara osjećaj sitosti i utiče na dio mozga koji reguliše glad.