latinica  ћирилица
20/01/2016 |  18:30 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Povrat PDV-a iz EU - usluga koju je sve teže iskoristiti (VIDEO)

Od nove godine za građane Bosne i Hercegovine novi problemi! Promjenom u poslovnoj politici Rajfajzen banke svi koji kupovinu obavljaju u inostranstvu ostali su bez mjesta za povrat poreza.
Povrat PDV-a - Foto: RTRS
Povrat PDV-aFoto: RTRS

Proces koji je, na šalterima ove banke do sada funkcionisao relativno jednostavno, sada je znatno komplikovaniji.

Od 2001. godine Rajfajzen banka jedina je bila ovlašćena da u Bosni i Hercegovini pruža usluge povrata poreza na robu kupljenu u inostranstvu. Prekidom saradnje s komapnijom "Global blu" građani su ostali bez mjesta na kojem mogu ostvariti ovo pravo.

- Kada građani izađu van zemlje u kojoj su kupili robu i kada je carinska služba ovjerila obrazac za dodatnu vrijednost moraju taj obrazac vratiti putem pošte na adresu koja je naznačena na samom obrascu - kaže Ratko Kovačević, službenik za odnose s javnošću u Upravi za indirektno oporezivanje.

Da bi uopšte zatražili obrazac za ostvarivanje prava na povrat poreza državljani BiH moraju obaviti kupovinu veću od 200 maraka. Takođe, po ulasku u Bosnu i Hercegovinu kupljenu robu treba prijaviti carinicima i platiti 27 odsto vrijednosti robe, pa bi potrošači lako mogli ući u minus, smatraju ekonomisti. Mala dobit za potrošača znači i malu zaradu za banke.

- Očigledno se radi o minimalnom profitu jer da postoji sigurno bi to radilo više banaka, a ne samo ova jedna koja je imala monopolski položaj i na kraju je odustala. Niko neće gasiti posao ako na njemu ostvaruje profit - kaže ekonomista Saša Grabovac.

Minimalan profit za banke mogao bi biti dovoljan "Poštama Srpske". Dobro razvijena mreža poslovnica na teritoriji Srpske znatno bi olakšala proces povrata poreza.

- Mi smo kontaktirali kompaniju za povrat poreza, odnosno "Global blu" i trenutno očekujemo njihov odgovor. Zaista smo zainteresovani da svojim korisnicima pružimo tu uslugu u Republici Srpskoj - kaže Željka Koljančić, službenik za odnose s javnošću u ovom preduzeću.

Dok se ne pojavi kompanija koja bi obnovila saradnju sa "Global bluom" i olakšala cijeli proces, građanima Bosne i Hercegovine ovo će biti samo još jedno od prava do kojeg građani ostalih zemalja, koje nisu članice Evropske unije, dolaze i lakše i brže.