latinica  ћирилица
21/01/2016 |  10:37 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Srbija: Smanjen broj transplantacija zbog nedostatka organa

U Srbiji su u 2015. godini urađene 44 transplantacije organa što je značajno smanjenje u odnosu na prethodne dvije godine, a razlog za to je što je samo 18 porodica dalo saglasnost za presađivanje organa njihovih najbližih.

Direktor Uprave za biomedicinu Nenad Milojičić izjavio je za "Večernje novosti" da je u planu izmjena zakona koja reguliše ovo pitanje.

"U planu je izmena zakona. Da umesto takozvane informisane saglasnosti kao sada imamo pretpostavljenu saglasnost. To bi značilo da su potencijalni donori svi koji se izričito ne izjasne protiv. Ali bi opet, kao što je praksa u svim ostalim zemljama, konačnu odluku donosila porodica", rekao je Milojičić.

On je pojasnio da se bez saglasnosti porodice ne mogu uzeti organi ni od onoga ko je za života bio za doniranje i ukazao na potrebu podizanja svijesti stanovništva o važnosti tog pitanja.

"Svi bismo morali da budemo svesni statistike koja pokazuje da je 20 puta veća šansa da nam zatreba organ nego da postanemo kadaverični davalac", rekao je Milojičić.

On je precizirao da su protekle godine u Srbiji presađena 32 bubrega, sedam jetri i pet srca u Kliničkom centru Srbije.

"Poslednja transplantacija srca u Kliničkom centru Srbije urađena je još u julu. Od tada nije bilo donora,a 50 ljudi je na listi za taj organ. Nekoliko najugroženijih je na intenzivnoj njezi. Svakoj državi, pa i nama, potrebno je bar 10 potencijalnih donora na milion stanovnika da bismo mogli da zadovoljimo sopstvene potrebe za organima", zaključio je Milojičić.