X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/01/2016 |  19:02 | Izvor: Agencije

Testovi krvi će pokazivati da li su nam potrebni antibiotici

Ljekari bi uskoro mogli da počnu da primjenjuju jednostavan test krvi kako bi utvrdili da li su pacijentima potrebni antibiotici.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Testovi koji bi pokazivali da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija mogli bi da budu ključni u prevenciji antibiotske rezistencije.

Naučnici sa Djuk univeziteta u SAD otkrili su da geni reaguju različito kada se bore protiv ova dva tipa infekcije.

To znači da bi ljekari mogli da izvedu jednostavan test krvi kako bi utvrdili treba li pacijentu da prepišu antibiotike.

Većinu respiratornih infekcija uzrokuju virusi, na koje antibiotici nemaju nikakvo dejstvo. Ipak, ljekari širom svijeta godišnje za kašalj i prehladu napišu milione recepata za antibiotike, najčešće pod pritiskom pacijenata.

Zdravstveni stručnjaci već godinama upozoravaju da bi pretjerana upotreba antibiotika mogla da prouzrokuje rezistentnost bakterija i time nas praktično vrati nazad u srednji vijek.

Ove navode potvrđuje činjenica da su, na primjer, u Velikoj Britaniji pojedini sojevi salmonele i ešerihije koli otporni na posljednju generaciju lijekova, što znači da i najmanja infekcija može biti smrtonosna, piše britanski "Telegraf".

Antibiotici u posljednjih 60 godina predstavljaju glavno sredstvo u borbi protiv infekcija, ali nijedan novi antibiotik nije dospio na tržište u posljednjih 15 godina.

Novi test, koji je i pouzdan i jeftin, mogao bi da zaustavi rastući globalni trend otpornosti bakterija na antibiotike.