X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/01/2016 |  13:20 ⇒ 13:21 | Izvor: Glas Srpske

U Srpskoj nova 44 lijeka na recept

Svim osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS od ove godine dostupna su 44 nova lijeka koja mogu dobiti na recept.
Tablete - Foto: AFP
TableteFoto: AFP

Riječ je o lijekovima za dijabetes tipa 2, transplantaciju, Parkinsonovu bolest, šizofreniju, bolesti zavisnosti, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, Kronovu bolest, prevenciju moždanog udara, te hipertenziju.

- Na "listu A" uvrštena su tri generička lijeka koja su zastupljena sa ukupno 26 komercijalnih naziva, dok je na "listi B" sada pet novih generičkih lijekova, odnosno 18 komercijalnih - rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS objašnjavaju da za referentne lijekove sa "liste A" osiguranici plaćaju samo participaciju, ako nisu oslobođeni plaćanja te obaveze, dok za lijekove sa "liste B" sva osigurana lica plaćaju 50 odsto cijene lijeka.

- U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite nastojimo da u kontinuitetu proširujemo listu lijekova, da bi osiguranici izdvajali što manje novca za lijekove koji su im neophodni - naglašavaju u Fondu zdravstva.

Ljekari porodične medicine na receptu propisuju generičke nazive lijekova, dok su u apoteci obavezni da osiguraniku objasne koji je lijek referentan, odnosno, da ga u potpunosti finansira Fond i da za njega neće morati plaćati doplatu.

Ukoliko osiguranik insistira na skupljem lijeku - istog sastava, doze i oblika, od određenog proizvođača, u apoteci su mu onda dužni objasniti da će za taj lijek platiti pored participacije i doplatu, odnosno razliku u cijeni u odnosu na referentni lijek.

- Na godišnjem nivou za lijekove koji se izdaju na recept bude izdvojeno oko 60 miliona KM - kažu u Fondu, gdje podsjećaju da su pored tih lijekova, osiguranicima dostupni i lijekovi sa bolničke liste lijekova, liste lijekova domova zdravlja, te liste sa posebnim načinom nabavke na kojoj su skupi lijekovi koje nabavlja FZO za pojedina teška oboljenja.

Proširene liste
Prošle godine Fond zdravstva je u dva navrata proširivao listu lijekova na recept, zahvaljujući kojima je osiguranicima obezbijeđeno više od 30 novih lijekova.

Riječ je o medikamentima za liječenje hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, za kožne bolesti, za liječenje kardiovaskularnih bolesti, hroničnu vensku insuficijenciju, za genitourinarni sistem, kao i lijekovi za nervni sistem, povišen krvni pritisak i druga oboljenja.

Novi lijekovi na listi FZO RS
dijabetes tipa 2

transplantacija

Parkinsonova bolest

šizofrenija

bolesti zavisnosti

hronična opstruktivna bolest pluća

Kronova bolest