latinica  ћирилица
23/01/2016 |  13:29 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Tea Gutić iz Gradiške pobjednica Svetosavskog književnog konkursa (FOTO)

Gimnazijalka iz Gradiške Tea Gutić osvojila je prvu nagradu u konkurenciji učenika srednjih škola Srbije i Republike Srpske na tradicionalnom Svetosavskom književnom konkursu, koji organizuje Društvo "Sveti Sava" iz Beograda, dok je u konkurenciji osnovnih škola druga nagrada pripala učeniku iz Banjaluke Andreju Koziću.
Beograd - Društvo "Sveti Sava" - Foto: SRNA
Beograd - Društvo "Sveti Sava"Foto: SRNA

Nagrade Tei i Andreju, učeniku devetog razreda Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", uručene su danas na Svetosavskoj svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije na Vračaru u Beogradu.

Oboje vole da pišu, Tea prozu, a Andrej pjesme, tako da je i njegov nagrađeni rad pjesma o Svetom Savi.

"Mnogi mladi ljudi danas teže ka boljem životu, a ne osvrću se na pravi put, a trebalo bi. Moj rad govori o Svetosavlju danas i kako je bilo prije. Neopisiv je osjećaj, prvi sam razred i to je novi početak", rekla je Tea Srni.

Najviše priznanje - Medalju Društva "Sveti Sava" Upravni odbor je dodijelio Srpskoj književnoj zadruzi za nesebično pomaganje Društvu i zbog njenog doprinosa na cijelom srpskom kulturnom prostoru i akademiku Zlati Bojović, dugogodišnjem glavnom uredniku časopisa "Bratstvo".

Predsjednik Društva Dušan Zupan podsjetio je na svečanosti da se ovo priznanje dodjeljuje za "velike zasluge za rad i aktivnosti Društva na dobrobit srpskog naroda".

Prema njegovim riječima, akademik Zlata Bojović svojim radom je doprinijela da "Bratstvo" zauzme visoko mjesto na ljestvici savremene srpske periodike.

Bojovićeva je istoričar književnosti i redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, a osnovna oblast njenog naučnog rada je književnost humanizma i renesanse, te baroka u Dubrovniku i Dalmaciji.

Časopis "Bratstvo" Društva "Sveti Sava" ima dugu istoriju i u prvom periodu objavljivanja od 1886. do 1941. godine spadao je u red najznačajnijih periodičnih publikacija u srpskom narodu.

Tea Gutić pobjednica Svetosavskog književnog konkursa (Foto: SRNA)

Među dosadašnjim laureatima Medalje Društva "Sveti Sava" je i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Društvo "Sveti Sava" najstarije je aktivno srpsko udruženje građana, osnovano je 1886. godine. Bavi se kulturnim, prosvjetnim i humanitarnim radom s ciljem njegovanja nacionalnog osjećaja vrline i vrijednosti svetosavske tradicije, kao i kulta Svetog Save u srpskom narodu. Rad Društva bio je prekinut 1941. godine, a obnovljen je 1994. godine.

Pored sjedišta u Beogradu, Društvo "Sveti Sava" ima i aktivan Pododbor u Banjaluci.

Današnja, kao i prethodne svečanosti počela je sječenjem slavskog kolača i bogosluženjem, kao i pjevanjem himne Svetom Savi.

Andrej Kozić (Foto: SRNA)