latinica  ћирилица
25/01/2016 |  17:46 | Autor: RTRS

Srbija dobija banku matičnih ćelija

Srbija će u treću deceniju 21. vijeka ući kao zemlja koja je u stanju, ne samo da prati, već i da utiče na savremene naučne tokove iz oblasti medicine, zajednička je poruka državnog vrha i akademske zajednice čiji su predstavnici prisustvovali svečanom polaganju kamena temeljca Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu u okviru kojeg će biti formirana i prva nacionalna banka matičnih ćelija.
Srbija dobija banku matičnih ćelija - Foto: TANЈUG
Srbija dobija banku matičnih ćelijaFoto: TANЈUG

U kamen temeljac ove naučno-istraživačke ustanove, koja će se brinuti o zdravlju svih građana Srbije, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio je kapsulu sa porukom da „o našoj budućnosti više ne treba da odlučuju drugi, oni koji su sada bogatiji i razvijeniji”.

– Јoš prije sedam godina, kada sam prvi put bio u prilici da pomognem, rukovodio sam se idejom da ovo zdanje treba da bude temelj moderne Srbije. Da drugima, bogatijima i razvijenijima, više ne treba da prepuštamo da određuju našu budućnost. U ovoj ustanovi čuvaće se najvažnije karakteristike našeg naroda. U Srbiji je sve više parova bez djece, oni traže pomoć u inostranstvu, a naša djeca treba da nose srpski genetski materijal, srpski kod, srpsku prošlost i budućnost – rekao je predsjednik Nikolić.

Naučno-istraživački centar u Kragujevcu treba da bude završen do kraja 2017. godine, kada će početi opremanje modernih laboratorija u kojima će se vršiti sakupljanje, čuvanje i ispitivanja matičnih ćelija kojima je moguće liječiti i pacijente sa najtežim oboljenjima kostiju, kože, unutrašnjih organa, imunog i kardiovaskularnog sistema. U ovom medicinskom centru vršiće se i molekulska, celularna, farmaceutska i farmakološka, funkcionalna, morfološka, stomatološka, klinička i epidemiološka istraživanja, a osim banke matičnih ćelija, ustanova će biti opremljen i modernim vivariumom – specijalnom laboratorijom za čuvanje životinjskih vrsta.

Centar izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu prostiraće se na više od 11. 000 kvadratnih metara, a radiće u okviru ovdašnjeg Fakulteta medicinskih nauka. U ustanovi će biti mjesta, kako za naše, tako i za najbolje mlade i već afirmisane istraživače iz cijelog svijeta. Ovom naučnom ustanovom treba da rukovodi naš poznati genetičar Miodrag Stojković koji je, zajedno sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nebojšom Arsenijevićem, bio inicijator formiranja banke matičnih ćelija.

Zahvaljujući njima, mnogi naši mladi naučnici vratiće se iz svijeta kako bi se u svojoj zemlji bavili eksperimentalnim istraživanjima i mogućnostima kliničke primene matičnih ćelija. Za istraživače koji će biti zaposleni u ovom naučnom centru, u Kragujevcu se gradi više od 200 stanova.

Iako su kreditna sredstva Evropske investicione banke bila dostupna još početkom ove decenije, ugovor o izgradnji medicinskog centra sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, u koji će biti uloženo gotovo 20 miliona evra, potpisan je tek 2013. godine, a početak radova je sve do sada odlagan, prije svega zbog protivljenja određenih akadamskih krugova u Beogradu, rekao je na svečanosti bivši rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević.

– Naš Univerzitet je prije sedam godina postavio nekoliko strateških ciljeva, a izgradnja centra sa bankom matičnih ćelija bio je najvažniji. Možda je zbog toga to bilo i najteže ostvariti. Bilo je mnogo pritisaka da se ova naučno-istraživačka ustanova izmjesti iz Kragujevca, najviše od određenih akademskih krugova iz naše prestonice. Mi u Kragujevcu bili smo suočeni sa mnoštvom problema, a prevazišli smo ih zahvaljujući, prije svega, predsjedniku Nikoliću – rekao je Arsenijević juče na svečanosti povodom početka izgradnje.

Pored očiglednog naučnog razvoja, u kome će učestvovati najbolji srpski istraživači koji su se usavršavali u svijetu, medicinski centar sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu našoj zemlji će donijeti i znatan ekonomski boljitak, imajući u vidu da za specifične medicinske usluge u inostranstvu građani Srbije godišnje izdvajaju više od osam miliona evra.

Svečanost povodom polaganja kamena temeljca Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, koji je osveštao episkop šumadijski G. Јovan, završena je lokalpatriotskom izjavom predsednika Nikolića koji je poručio da njegov rodni grad ubuduće „treba da prednjači u Srbiji, kao što je to nekada činio".