X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/01/2016 |  09:01 | Izvor: klix.ba

Gojaznost djece na globalnom nivou se pretvara u noćnu moru

Dječija gojaznost je dostigla alarmantan nivo na globalnom planu i postala je noćna mora u zemljama u razvoju, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).
Gojaznost (Foto: thenutritionpost.com) -
Gojaznost (Foto: thenutritionpost.com)

Autori izvještaja Komisije za borbu protiv gojaznosti kod djece objavljenog u ponedjeljak naglasili su da ova epidemija u prošlosti nije tretirana kao javni zdravstveni problem već je tumačena kao proizvod nečijeg stila života i pojedinačnog izbora hrane.

Međutim, nakon dvije godine istraživanja u više od 100 zemalja, autori izvještaja ističu da su vlade i globalne svjetske organizacije bile ključne u tretiranju ove pošasti modernog doba.

"Koja je poruka? Nisu djeca kriva", kazao je predsjednik komisije Piter Glukman.

Biološki faktori, neadekvatan pristup zdravim namirnicama, nedostatak fizičke aktivnosti u školama i neregulisan marketing loše ishrane dodatno pogoršavaju epidemiju koja traži koordinisan globalni odgovor, navodi se u izvještaju.

Komisija za borbu protiv gojaznosti kod djece je, podsećajući na podatak da je gojaznost kod djece mlađe od pet godina u posljednje 24 godine porasla sa 31 na 41 milion, predložila da se promoviše zdrav način života i povećaju porezi na zaslađena pića.

"Do danas, napredak u borbi protiv gojaznosti je spor i nekonzistentan", navodi se u izvještaju.

Glukman dodaje da je dječija gojaznost u zemljama u razvoju prava "noćna mora".

Brojke pokazuju da se u Africi broj gojazne djece mlađe od pet godina od 1990. udvostručio, i da sada on iznosi 10,3 miliona.

U izvještaju se navodi da u bogatijim zemljama, siromašnija djeca češće oboljevaju od gojaznosti, dijelom zbog velike dostupnosti lošoj ishrani koja obiluje ugljenim hidratima mastima i šećerima.