latinica  ћирилица
27/01/2016 |  15:28 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Sipa "nišani" predsjednika Dodika?

U Republici Srpskoj se ovih dana očekuje akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH, koja će po nalogu Tužilaštva BiH, biti pandan nedavnom hapšenju lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, osumnjičenog za ometanje rada pravosuđa, saznaju "Narodne novine" od izvora bliskog pravosudnim institucijama BiH u Sarajevu.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Hapšenje visokopozicioniranog funkcionera iz Republike Srpske, pišu "Narodne novine", predstavljalo bi pokušaj da se umiri bošnjačka javnost, nakon što bude određen pritvor Radončiću, koji je nesumnjivo najveći zvaničnik iz bošnjačkog političkog korpusa, koji je sa lisicama na rukama ušao u prostorije Tužilaštva i Suda BiH.

"Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji se u javnim istupima otvoreno miješa u rad pravosuđa, zajedno sa liderima stranaka Saveza za promjene, odavno koordiniše aktivnosti, koje za cilj imaju dovođenje predsjednika Srpske Milorada Dodika pred pravosuđe BiH", navodi se u tekstu "Narodnih novina".

List piše da "oni ne odustaju od takve ideje, iako su u posljednjih nekoliko mjeseci dva pokušaja Dodikove diskreditacije i pravnog procesuiranja doživjela fijasko".

"Prvi takav pokušaj bio je kada je kontroverzni diplomata Gordan Milinić, pred tužiocima optužio Dodika da je od ruskog biznismena Olega Burlakova primio kilogram zlata. Iako nije uspio da dostavi nijedan relevantan podatak.Sve je, u međuvremenu, demantovao i Burlakov. Milinić je dobio poziciju direktora Agencije za strane investicije", rekao je izvor "Narodnih novina".

Izvor lista tvrdi da bi da ima da ima pravne države, trebalo otvoriti upravo slučaj "Milinić", koji je klasični primjer trgovine političkim uticajem, lažnog svjedočenja i političke korupcije.

U Republici Srpskoj se ovih dana očekuje akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH, koja će po nalogu Tužilaštva BiH, biti pandan nedavnom hapšenju lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića,

Sagovornik "Narodnih novina" navodi da ni u drugom pokušaju optuživanja Dodika pred pravosuđem BiH, u vezi sa kreditom koji je podigao u Pavlović banci radi kupovine vile u Beogradu, koju je prodala Komercijalna banka za 750.000 evra, nema elemenata za bilo kakvo procesuiranje.

"To što je na ugovoru stavljen pečat Vlade Srpske, čiji je Dodik tada bio predsjednik, nije proizvelo nikakve pravne posljedice. Sve je čisto, tako da se, sa pravnog aspekta, istraga morala obustaviti", smatra izvor "Narodnih novina", dodajući da je politika često jača od prava.

On je uvjeren da će se akcija Sipe dogoditi u nekoliko narednih dana i da je Tužilaštvo BiH već pripremilo naloge za pretres pojedinih institucija Republike Srpske.

"U ovom slučaju se neće puno gledati ima li dokaza o djelu koje će se visokom zvaničniku iz Republike Srpske staviti na teret. Ne mora to biti neka krupna afera, bitno je da čovjek koji se sumnjiči bude na visokoj poziciji", rekao je izvor, koji ne isključuje mogućnost da to bude i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Narodne novine" pišu da su srpski i hrvatski korpus već imali po jednog političara osuđenog u prvostepenom postupku - Mladena Ivanića, za kriminal u "Srpskim šumama" i Antu Јelavića, za pronevjeru pomoći koju je Hrvatska slala Hrvatima u BiH.

Ivanić je oslobođen nakon što je učinio određene ustupke u vezi sa zahtjevima međunarodne zajednice, a Јelavić je na dan izricanja presude pobjegao u Hrvatsku, dodaje se u tekstu.

"Mirko Šarović je, zbog uloge u aferi Privredna banka Srpsko Sarajevo u zatvoru proveo godinu, da bi se na kraju dokazalo da je presuda nepravedna, pa je na osnovu odštete dobio više od stotinu hiljada KM. Poslije toga je, može se primjetiti, omekšao svoje političke stavove", pišu "Narodne novine".

List dodaje da je Dragan Čović godinama bio pod optužbama Tužilaštva BiH, ali je u svakom slučaju proces završen oslobađajućom presudom.