latinica  ћирилица
03/02/2016 |  19:43 | Autor: TANЈUG

Somalija: Eksploziju u avionu najvjerovatnije izazvala bomba

Eksploziju u avionu prevoznika "Dalo erlajns" najvjerovatnije je izazvala bomba, saopštili su danas stručnjaci avijacije i srpski pilot koji je uspješno prizemljio letjelicu poslije incidenta.
Srpski pilot spasio putnike poslije eksplozije u avionu (Foto: Darren Howe) -
Srpski pilot spasio putnike poslije eksplozije u avionu (Foto: Darren Howe)

Somalijska vlada je prethodno objavila da se vjeruje da uzrok eksplozije ima veze sa vazdušnim pritiskom.

Srpski pilot Vladimir Vodopivec (64) je kazao za "Blic" da misli da je u pitanju bila eksplozivna naprava i da je prijatelju rekao da je mislio da je to bila bomba.

Stručnjak za bezbjednost aviosaobraćaja Ksavijer Titelman je rekao da je uporedio snimke eksplozije sa fotografijama prethodnih eksplozija i da sve liči na eksploziju bombe.

Somalijski zvaničnici su saopštili da je jedan muškarac poginuo u eksploziji u avionu, koji je zbog tog incidenta morao da se vrati za somalijsku prestonicu Mogadiš i prinudno da sleti.

Vlasti okruga Balad, oko 30 kilometara sjeverno od Mogadiša, saopštile su da je na tom području pronađeno tijelo muškarca, za kojeg se vjeruje da je isisan iz aviona u trenutku poslije eksplozije, koja je napravila rupu u trupu aviona.

Avioprevoznik "Dalo erlajns" je na svojoj strani na Fejsbuku juče saopštio da je avion poletio iz Mogadiša za DŽibuti sa 74 putnika, kad je "došlo do incidenta" usljed kojeg je avion morao da se vrati za polazište, kao i da je pritom lakše povrijeđeno dvoje ljudi.