latinica  ћирилица
03/02/2016 |  20:27 ⇒ 21:00 | Autor: SRNA

Bijeljina: Izložba "Život u bronzi"

U Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena je izložba "Život u bronzi" iz dobojskog Muzeja, autora Aleksandra Јašarevića.
Muzej Semberije u Bijeljini - Foto: SRNA
Muzej Semberije u BijeljiniFoto: SRNA

Izložba daje uvid u sadržaj nekih od najznačajnijih predmeta iz Muzeja u Doboju - ostavu oružja i oruđa iz Majdana, keramičke posude i nakit iz Lipca, te poljoprivredno oruđe iz Grapske.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica kaže da se ova arheološka izložba odnosi na doba metala, odnosno proizvodnju metala.

- U to doba dvije su poznate rude - ruda bakra i ruda kalaja, a u njihovom sadejstvu kovači su napravili novu leguru koja će doprinijeti razvoju i procvatu tog vremena, leguru bronze koja, ne samo da će doprinijeti procvatu društva iz vremena prije nove ere, već je podarila i ime jednom dobu, jednoj epohi - takozvano Bronzano doba - rekao je Koprivica.

Riječ je o periodu od 1.250 godine do 1.800 godine prije nove ere koji doživljava procvat najviše izražen i prisutan na prostoru od Alpa do Karpata, te na prostorima rijeka Dunava i Save.

-Na tim lokalitetima, kao i na našim, pronađene su velike ostave, odnosno razni predmeti tog doba koji se, kada je riječ o našim prostorima, čuvaju u Muzeju u Doboju, a večeras su pred bijeljinskom publikom - rekao je Koprivica najavljujući drugu večerašnju manifestaciju u Muzeju posvećenu arheloškom filmu.

Aleksandar Јašarević, kustos-arheolog dobojskog Muzeja, rekao je da je večerašnja izložba specifična po tome što su prvi put u Semberiji izloženi neki eksponati koji još nisu viđeni i nikada nisu izlagani, čak ni u zbirci dobojskog Muzeja.

- Riječ je o nekoliko predmeta koji su nam se tek sada vratili sa restauracije iz Beča tako da ih prvi put javnost vidi ovdje u Semberiji - rekao je Јašarević dodavši da je predstavljeno 70 eksponata.

On je naveo da su predmeti uglavnom bronzani, nešto malo ih je keramičkih i predstavljaju, kaže Јašarević, mala umjetnička djela.

Izložba ovih eksponata biće otvorena do 25. februara.