latinica  ћирилица
07/02/2016 |  16:24 | Autor: TANЈUG

Frljić: Vlada sprovodi "tihu endehaizaciju" Hrvatske

Ova hrvatska vlada sprovodi "tihu endehaizaciju", izjavio je ugledni upravnik riječkkog Hrvatskog narodnog kazališta Oliver Frljić, koji smatra da su mnogo veći krivci za stanje u zemlji i ono što se dešava na hrvatskoj političkoj sceni oni koji su glasali za HDZ i Tomislava Karamarka.
Oliver Frljić - Foto: nezavisne novine
Oliver FrljićFoto: nezavisne novine

Frljić koji se protivi postavljenju Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i koji svojim projektima i provokativnim polemičnim plakatama na zgradi HNK redovno komentariše određene društvene i političke događaje, kaže da je ovo što se događa Hrvatskoj očigledno odraz sistema vrijednosti koji su građani potvrdili svojim glasom na izborima.

- A onda je vreme da se zapitamo, ne samo gdje živimo, nego i s kim živimo. Ova vlada sprovodi "tihu endehaizaciju" Hrvatske. Nakon što su navodili paramilitarne jedinice veterana u razračunavanju sa svojim političkim neistomišljenicima, sada je došlo vrijeme da na taj način proizvedeno bezakonje i njegove tekovine pokušaju staviti u kakav-takav pravno formalni okvir - rekao je Frljić u intervjuu za Aldžaziru Balkan.

On podsjeća da je famozni "Registar izdajnika", koji je zagovarao smijenjeni ministar za boračka pitanja Mijo Crnoja, trebalo da bude jedan od napora u tom pravcu.

Ne sumnja, kaže, da će uz promjenu imena Sabor, što je na konstitutivnoj sjednici predložio predsjednik parlamenta Željko Rajner, građani Hrvatske biti svjedoci dalje revitalizacije naziva iz perioda NDH.

- U tom smislu imam i jedan konkretan prijedlog za gospodina Hasanbegovića (čija se smjena traži), kojem je NDH izgleda isto tako pri srcu. Zagrebački HNK mogao bi biti preimenoovan u Hrvatsko državno kazalište - rekao je Frljić.

Upitan kako tumači Karamarkovu izjavu da Hasanbegovića napadaju oni koji antifašizam žele da izjednače sa komunističkom diktaturom, Frljić kaže:

- Tomislav Karamarko je prevelika kukavica da bi otvoreno negirao hrvatsku antifašističku tradiciju, pa izvodi različite verbalne vratolomije da bi na kraju ipak ispalo da nije šija, nego vrat. Što se tiče komunizma, HDZ-ov predsjednik očigledno bi trebalo da se vrati na časove marksizma i socijalističkog samoupravljanja, pa da nauči, ako nije već do sada, šta označavaju pojmovi kojima se tako paušalno razbacuje - zaključio je Frljić.