latinica  ћирилица
07/02/2016 |  18:06 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Sjećanje na srpske žrtve ustaškog pokolja u Drakuliću (VIDEO)

Prošle su 74 godine od ustaškog pokolja u banjalučkom naselju Drakulić, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.
Banjaluka: Drakulić - parastos - Foto: SRNA
Banjaluka: Drakulić - parastosFoto: SRNA

U ranim jutarnjim časovima, 7. februara 1942. godine, ustaše su bez ijednog ispaljenog metka, ubile više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Godišnjica ovog strašnog zločina obilježena je Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a na spomen-kosturnici u Drakuliću služen je parastos za nevino ubijene Srbe.

Mještani Drakulića, Motika i Šargovca ujedinjeni su u sjećanju na kobni 7. februar '42. Dan na koji su od ustaške ruke stradali njihovi najmiliji, bliži i dalji rođaci. Da neke rane nikada ne zacijele svjedoči Slobodan Brković. Izgubio je sedam članova porodice, a na koži i dalje nosi ožiljke od ustaškog noža.

- Imam jedanaest uboda. Meni su pluća probodena, rebra, crijeva... Ni dan danas ne znam kako su me ti ljekari skrpili - kaže Brković.

Masovni ustaški pokolj Srba na kućnim ognjištima u jednom danu koji je izvršila Pavelićeva NDH, izbjegao je tada devetogodišnji Mile Panić.

- Mani su ubijene dvije rođene sestre, zaklane su u selu Motike. A oca su mi ubili u Rakovcu, krampom - sa bolom se prisjeća Panić.

Na usnulu nejač ustaše su nasrnule sjekirama, noževima, krampovima. Sve to pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz tzv. Tjelesnog zdruga Ante Pavelića. Neki od počinilaca zločina, kao i lokalne ustaše koji su učestvovali u pljački imovine pobijenih Srba ostali su na slobodi, a pojedini su, po nacionalnom ključu, čak i dobili funkcije u komunističkoj vlasti.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, istakao je da su na ovom prostoru, nažalost,  istorijski ukorjenjene navike sa predrasudama mržnje, zla i ubijanja.

- I to nas sve opominje da nikada ne smijemo zaboraviti, da moramo svakodnevno upozoravati i bolje učiti svoju istoriju da nam se tako nešto ne ponovi - reakao je ministar.

U znak sjećanja na ubijene Srbe, služena je Sveta liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija. Obilježavanju je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a cvijeće su na spomen-kosturnici položile delegacije Vlade Srpske, gradske uprave, kao i udruženja proisteklih iz rata.