latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:54 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Makedonija: Počeo predistražni postupak u slučaju "Monstrum"

Makedonsko Specijalno javno tužilaštvo počelo je predistražni postupak u slučaju "Monstrum" u kome je šest Albanaca osuđeno na doživotni zatvor zbog petostrukog ubistva prije četiri godine kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja.
Slučaj "monstrum"(foto:vreme.com) -
Slučaj "monstrum"(foto:vreme.com)

Specijalno tužilaštvo raspolaže dopunskim informacijama koje provjerava sa porodicama optuženih i advokatima koji rade na slučaju, navodi televizija "Alsat-M", pozivajući se na izvor iz tužilaštva.

Za ubistvo četvorice mladića i jednog ribara kod Smiljkovskog jezera na doživotni zatvor su osuđeni Afrim Ismailović, Alil Demiri, Agim Ismailović, Fejzi Aziri i Sami Ljuta. Njima je stavljeno na teret krivično djelo terorizam, dok je Haki Aziri osuđen kao pomagač u ovom krivičnom djelu.

Slučaj "Monstrum" trenutno je u Vrhovnom sudu Makedonije po žalbi odbrane, nakon što je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Skoplju.

U masakru kod Smiljkovskog jezera 12. aprila 2012. godine ubijeni su mladići Kiro Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetanče Ackovski i Aleksandar Naćevski, životne dobi između 18 i 20 godina, iz skopskog naselja Radišani, te 45-godišnji ribar Borče Stefanovski iz sela Creševo.

Advokati osuđenih rekli su nakon izricanja presude da je donesena na bazi osnova sumnji, bez ikakvih dokaza i da samo obrazloženje navodi na ogromne sumnje o vladavinu prava u Makedoniji.

Roditelji ubijenih mladića ostali su nezadovoljni i nakon odluke Apelacionog suda jer smatraju da nije sve raščićeno u vezi sa tim ubistvom i da je ostala sumnja da su u ubistvo djece umiješani visoki funkcioneri. Nezadovoljstvo je iskazivano i višednevnim protestima na skopskim ulicama.

Specijalno javno tužilaštvo Makedonije formirano je u novembru prošle godine kao dio dogovora o prevazilaženju političke krize sa zadatkom da istraži prisluškivane razgovore i kriminalne radnje iz prisluškivanih razgovora.

Lider makedonskog opozicionog SDSM Zoran Zaev u maju prošle godine zatražio je novu istragu u slučaju petostrukog ubistva na jezeru, a kao razlog je naveo popstojanje novih dokaza, koje nikada nije objelodanio.