latinica  ћирилица
09/02/2016 |  18:25 ⇒ 10/02/2016 | 07:51 | Autor: RTRS

CIK prezentovao elektronski način glasanja(VIDEO)

Na lokalnim izborima u oktobru u pojedinim opštinama u BiH mogao bi da bude primijenjen elektronski sistem glasanja i prebrojavanja glasova. Kako se na razultate izbora u BiH čeka i mjesec dana, primjena elektronske olovke koju koriste u svijetu, poboljšala bi brzinu i tačnost prebrojavanja glasova.
Novi način glasanja putem elektronske olovke - Foto: Screenshot
Novi način glasanja putem elektronske olovkeFoto: Screenshot

Centralna izborna komisija BiH upriličila je prezentaciju uključivanja naprednih tehnologija u izborni proces u BiH na kojoj je između ostalog prikazana i praktična upotreba elektronske olovke.

Primjena elektronske olovke simulirana je na izborima za gradonačelnika i Skupštinu grada Banjaluka.Zelena boja na olovci signalizira da ste dobro glasali, a crvena upozorava da je listić nevažeći.U CIK-u BiH tvrde da su rezultati glasanja nepogrešivi i poznati odmah nakon zatvaranja glasačkog mjesta.

Izborni inženjering i mogućnost manipulacije s listićima nakon zatvaranja biračkih mjesta potpuno je isključena.
Ovim bi se spriječila svaka zloupotreba samim tim što bi svi rezultati bili sumirani i preko servera došli u bazu.

"Bez ikakve sumnje, potrebno je mijenjati način glasanja odnosno eliminisati zloupotrebe članova biračkih odbora nakon 19.00 časova, koje su evidentene", kaže Lazar Prodanović,poslanik i član Interresorne radne gurpe za izmjenu Izbornog zakona BiH.

I stručna i laička javnost u BiH saglasna je da je postojeći izborni proces tehnički, tehnološki i normativno zastario.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara ističe da se faktički čeka i mjesec dana za rezultate izbora. Kako kaže, u drugim državama već se naveče to zna.

"Interresorna radna grupa za izmjenu zakonodavstva nastavlja sutra sa svojim radom i vjerovatno će biti prijedloga da se normativno omogući za lokalne izbore bar ide probno u nekoliko opština. U svakom slučaju imamo vremena za uvođenje do opštih izbore za dvije i po godine", rekao je Branko Petrić, član CIK-a BiH.

Primjena novih tehnologija u izborni proces je nužna. Ipak, cijena nije zanemariva. Uvođenje sistema "elektronske olovke" koštalo bi poreske obveznike najmanje 10 miliona maraka.Konačnu riječ daće Savjet ministara BiH.