latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:30 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Nagrade za najljepši ćirilični rukopis (VIDEO)

Predstavnici Banjalučkog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, uručili su danas nagrade pobjednicima konkursa za najljepši ćirilični rukopis. Nagrađeni su, osim diploma, dobili zlatno, srebrno i bronzano pero, kao i novčane nagrade.
Nagrade za najljepši ćirilični rukopis - Foto: RTRS
Nagrade za najljepši ćirilični rukopisFoto: RTRS

Cilj takmičenja pod nazivom "Moja olovka piše ćirilicom" jeste očuvanje i njegovanje srpske kulturne baštine, srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Učenicima je pružena mogućnost da, putem takmičenja za najljepši rukopis promovišu srpsku ćirilicu.

„Osvojio sam treće mjesto, počeo da pišem... Učitelj me vraćao..tako da sam uspio“, kažu nagrađeni učenici.

Na konkurs je pristiglo više stotina radova. Učesnici su podijeljeni u četiri kategorije: mlađi osnovci, stariji osnovci, srednjoškolci i ostali građani, a pobjednik u lijepom pisanju proglašen je 27. januara na dan Svetog Save.

Iz "Prosvjete" se nadaju da će ovo postati tradicija kako ne bismo zaboravili na važnost jezika i pisma za naš narod. Od pristiligih radova organizovana je pokretna izložba, koja je premijerno postavljena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.