latinica  ћирилица
11/02/2016 |  13:24 | Autor: SRNA

Indiri Kamerić četiri godine za zločine u Brodu

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je, u drugostepenom postupku, Indiru Kamerić na četiri godine zatvora za zločin nad srpskim i bošnjačkim civilima na području Bosanskog Broda 1992. godine, što je za godinu dana više od prvostepene presude.
Sudovi u BiH - Foto: RTRS
Sudovi u BiHFoto: RTRS

Kamerićeva je prvostepenom presudom od 17. aprila prošle godine bila osuđena na tri godine zatvora.

Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu na prvostepenu presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono odjeljenje Suda BiH žalbu uvaži, a prvostepenu presudu preinači, u pogledu oslobađajućeg dijela presude, kao i odluke o kazni, te optuženoj izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju, saopšteno je iz Suda BiH.

Odbrana je izjavila žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepoptuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja uvaži žalbu i pobijanu presudu ukine, te odredi održavanje pretresa pred tim vijećem.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 15. decembra održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i odbrana optužene ostali u cjelosti kod navoda iz podnesenih žalbi, te je, nakon toga, donijelo navedenu odluku.

Sud je proglasio Kamerićevu krivom, jer je od aprila do oktobra 1992. godine, kao pripadnik 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća odbrane, na Stadionu "Polet" i u zgradi Stanice milicije učestvovala u psihičkom i fizičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima.