latinica  ћирилица
11/02/2016 |  19:18 ⇒ 19:22 | Autor: SRNA

Vlada usvojila Nacrt strategije razvoja malih i srednjih preduzeća

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2016-2020. godina.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Strategija definiše strateške ciljeve, programe i aktivnosti razvoja malih i srednjih preduzeća u ovom periodu, koji su zasnovani na analizi stanja, dosadašnjim aktivnostima razvoja ovog sektora, zahtjevima EU i potrebama malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Osnovni strateški ciljevi za period 2016-2020. godina jesu jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, podrška stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća i stimulisanje razvoja i promocije preduzetništva i preduzetničkih vještina, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je usvojila Informaciju o projektu "Rekonstrukcija, dogradnja i izgradnja ЈZU Bolnica Istočno Sarajevo" i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da sprovede proceduru javne nabavke za ovaj projekat.

Usvojena je i Informacija o zainteresovanosti kompanije "China Shandong international economics i Technical Cooperation Group Ltd" za remont pruge Banjaluka - Dobrljin.

Vlada je zadužila je Ministarstvo finansija, Minstarstvo saobraćaja i veza i Željeznice Republike Srpske da započnu pregovore sa firmom tom kineskom kopanijom da bi se postigli što povoljniji uslove za izvođenje radova na tim poslovima.

Prihvaćen je Program finansijskog restrukturisanja akcionarskih društava za preradu drveta "Nova Romanija" sa Sokoca, "Nova Borja" iz Teslića i "Drvna industrija Vlasenica" i namjeri konverzije potraživanja u akcije, nakon čega će IRB Republike Srpske raspisati javni poziv za prodaju.

Na sjednici se Vlada upoznala o Informaciji o radu Gerontološki centar "Slateks" Slatina i zadužila Ministarstvo zdravlja  da pripremi odluku o prestanku rada te javne ustanove.

Vlada je dala saglasnost na Odluku o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji i Odluku o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji.