latinica  ћирилица
11/02/2016 |  21:20 | Autor: SRNA

GREKO: Istrage bh. pravosuđa na osnovu političkih motiva

Sudstvo u BiH u cjelini je ispolitizovano, s jedne strane zbog ličnih veza nekih od nosilaca pravosudnih funkcija sa političarima, a s druge strane postoji percepcija da se istrage visokog profila otvaraju ili zatvaraju na osnovu političkih motiva, načelan je stav tima eksperata Grupe zemalja Savjeta Evrope protiv korupcije /GREKO/.
Savjet Evrope - Foto: SRNA
Savjet EvropeFoto: SRNA

Eksperti GREKO-a, koji su boravili više mjeseci u BiH, objavili su izvještaj iz četvrtog kruga evaluacije za BiH, koji je prekjuče usvojio Savjet ministara BiH.

U izvještaju se navodi da sumnja u političku povezanost ne izuzima ni članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

"Glavne kritike članova pravosudne profesije odnose se na nedostatak otvorenosti pojedinih sudija i tužilaca, te na percepciju da rade za svoje dobro, a ne u najboljem interesu društva", piše u izvještaju.

Eksperti GREKO-a navode da se mnoge kritike koje je tim eksperata čuo tokom boravka u BiH odnose na generalni nedostatak uspješno procesuiranih slučajeva, zatim na sistem imenovanja i napredovanja sudija i tužilaca.

"Postoje jake kritike koje se odnose na površnost kod provođenja istraga i procesuiranja, zatim neiskustvo pojedinih sudija i tužilaca kojima je povjeren rad na složenim predmetima", ističe se u izvještaju.

Iako se priznaje da je VSTS imao pozitivan uticaj na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa, istovremeno se u izvještaju konstatuje da je taj napredak u posljednjih 10 godina "dosta krhak". Zabrinutost je izražena zbog brojnih kritika na postupke imenovanja sudija i tužilaca.

GREKO preporučuje da se preduzmu odlučne zakonodavne i operativne mjere za jačanje VSTS-a, a posebno na obezbjeđenju odvojenog sudskog i tužilačkog podsavjeta u okviru ovog tijela.

Poseban dio posvećen je radu Kancelarije glavnog disciplinskog tužioca pri VSTS-u. Tim GREKO-a navodi da su prisutne sumnje u aktuelni sistem disciplinskog kažnjavanja sudija i tužilaca.

"Mogu se čuti mnoge kritike koji se odnose na efikasnost Kancelarije glavnog disciplinskog tužioca, a prvi problem leži u nedostatku njegove nezavisnosti. Njegova zavisnost od VSTS-a može dovesti do autocenzure u osjetljivim slučajevima. Problem je i u nedostatku osoblja da obrađuje više od 1.200 pritužbi svake godine", navodi se u izvještaju.