latinica  ћирилица
12/02/2016 |  11:06 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Švajcarski sir sa 1.200 metara nadmorske visine na obroncima kanjona Tare (VIDEO)

Na farmi "Zlatni Bor" kod Foče poslije dvije godine priprema proizvedeni su prvi kilogrami sira grijer po švajcarskoj recepturi, staroj više od 200 godina.
Sir - Foto: RTRS
SirFoto: RTRS

Kvalitet i proizvodnja zavise od kvaliteta mlijeka, kažu na farmi, smještenoj na više od 1.200 metara nadmorske visine, na obroncima kanjona Tare.

Na ovoj farmi ohrabreni su kvalitetom prvih kilograma i potražnjom na tržištu. Imaju 15 grla muznih krava rase braun svis, a u planu je povećanje . 

Predrag DŽokić, direktor farme "Zlatni Bor" udaljene dvadesetak kilometara od Foče, znanje iz Danske i Švajcarske o uzgoju muznih krava i proizvodnji sira prenio je u selo Zlatni Bor kod Foče, smješteno uz kanjon rijeke Tare.

U maloj fabrici za proizvodnju sira grijer stalaže su pune. Proces proizvodnje je nešto duži – od muže, grijanja, zrenja, do gotovog proizvoda potrebno je od 8 do 12 mjeseci.

- Za kilogram tvrdog sira potrebno je 13 do 14 litara mlijeka, kaže DŽokić.

Proizvode i meki sir bri – slatki i slani. Obje vrste nastaju od mlijeka koje krave stvaraju ispašom na pašnjacima bogatim stotinama ljekovitih trava. Sva ishrana je autentična, i trava i sijeno.

- Prezadovoljni smo kvalitetom sira.  Pašnjaci kanjona Tare su stvarno dali svoj maksimum i sir je stvarno odličan. Imamo tržište za sada samo u Sarajevu, pojašnjava DŽokić.

U planu je povećanje broja grla krava na 100, što bi omogućilo i veću proizvodnju sira koji će, sudeći prema potražnji, imati tržište kod hotelijera i ugostitelja u zemljama Balkana.

Osim uzgoja krava i prizvodnje sira ovdje ubrzo očekuju i podizanje smještajnih kapaciteta i razvoj seoskog i rekreativnog turizma.