latinica  ћирилица
12/02/2016 |  20:10 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Trebinjac složi Rubikovu kocku za 20 sekundi (VIDEO)

Čuvena Rubikova kocka, godinama najpopularnija i najintrigantnija igračka za stare i mlade, „osvojila“ je i Trebinjca Јanka Gašića. Dok većina ne može da sklopi sve strane i boje magične kocke, Јanku je za to potrebno samo dvadeset sekundi. I ne samo to, Rubikovu kocku u stanju je da složi i pod vodom.
Јanko Gašić - Foto: RTRS
Јanko GašićFoto: RTRS

Počelo je kao izazov da riješi zagonetku i ispuni dječački san, da sklopi osnovnu 3x3x3 kocku. Nakon prve zaustavljanja nema, kaže Јanko. Svakodnevno uči i savladava sve zahtjevnije forme.

U Hercegovini mu po brzini niko ne smije „na crtu“. I ne samo to. Јanko je nepobjediv u neobičnim izazovima slaganja kocke- pa ju je jedini uspio sklopiti roneći na dah za samo četrdeset sekundi.

Ovaj Trebinjac, osnivač je i lokalne Parkur grupe. Njihov je izazov da savladavaju prepreke neuobičajenim vještinama, što samo rijetkima polazi za rukom. Gašić, međutim, kaže, da mu nije cilj obaranje rekorda već da usavrši sklad brzog uočavanja, razmišljanja i pokreta. Možda, ipak, i obori svjetski rekord od 5,25 sekundi u sklapanju Rubikove kocke

"Ne volim takmičenja, ja volim da pobjeđujem sebe, to je cijela poenta", kaže Јanko.