latinica  ћирилица
12/02/2016 |  22:16 | Autor: TANЈUG

Izrael pozdravlja Srbiju zbog zakona o Holokaustu

Država Izrael pozdravlja Srbiju zbog usvajanja Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih nasljednika, saopštila je ambasada Izraela u Srbiji.
Izraelsko-srpsko prijateljstvo (foto: RTRS ilustracija) -
Izraelsko-srpsko prijateljstvo (foto: RTRS ilustracija)

"Takva Srbija mora poslužiti kao primjer i ostalim evropskim zemljama i ovo je istorijski dan pravde, moralnosti i posvećenosti specijalnim odnosima Srba i Јevreja", navodi se u saopštenju.

Ambasada Izraela u Beogradu zahvaljuje svima koji su doprinijeli pripremi i izradi zakona, posebno Vladi, Narodnoj skupštini, Agenciji za restituciju, gospodinu Strahinji Sekuliću i gospodinu Branku Lakiću. Kada govorimo o restituciji, ne govorimo o užasnim razmjerama Holokausta koji je nacistička Njemačka zajedno sa svojim kolaborantima počinila nad jevrejskim narodom, već o maloj kompenzaciji za oduzetu imovinu", navedeno je u saopštenju.

Oko 33.000 Јevreja živjelo je na teritoriji današnje Srbije do 1941. godine, a oko 30.500 je surovo ubijeno, podsjeća se u saopštenju.

"Za njima nije ostalo živih zakonskih nasljednika. Novi zakon predstavlja plemenit čin jedne velike zemlje koji će udahnuti novi život maloj Јevrejskoj zajednici kakva je danas", navodi se u saopštenju ambasade Izraela.