latinica  ћирилица
14/02/2016 |  11:50 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Dan boraca obilježen širom Srpske (FOTO/VIDEO)

Predstavnici boračke organizacije i grada Trebinja, Udruženja djece poginulih boraca i građani položili su vijence i cvijeće na Centralni spomenik poginulim borcima Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.
Trebinje: Dan boraca - Foto: RTRS
Trebinje: Dan boracaFoto: RTRS

Pomen poginulim i umrlim služen je u hramu Svetog Cara Lazara, a u Spomen-sobi zapaljene su svijeće.

I u Novom Gradu obilježen je Dan boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.

Predstavnici Boračke organizacije i opštine, položili su vijenac kod centralnog spomen obilježja borcima Odbrambeno-otaždbinskog rata.

Marinko Gačić, predsjednik Boračke organizacije Novi Grad, rekao je da je ta organizacija dodjelila novčanu pomoć za pet socijalno najugroženijih boraca.

Snježana Rajilić, načelnica opštine Novi Grad, kaže da će ove godine opština izdvojiti nešto veći grant u budžetu opštine za Boračku organizaciju.

Derventa: Dan boraca (foto: Srna)

U Derventi Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka obilježen je polaganjem vijenca na centralno Spomen-obilježje palim borcima Vojske Republike Srpske i Svečanom sjednicom Predsjedništva derventske Boračke organizacije.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić izjavio je da borci iz Dervente dijele sudbinu društva u Republici Srpskoj.

"U odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je oko 3.500 pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ sa ovog područja, od čega je 608 poginulih. Na osnovu svega toga očekujemo da se realizuju naša prava", rekao je Vujičić.

On je dodao da su predstavnici Boračke organizacije Derventa prije deset dana počeli sa obilaskom 110 članova poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

"Nastojimo da se upoznamo sa njihovom situacijom, kako žive i sa kojim problemima se susreću, te kako Boračka može pomoći u prevazilaženju i rješavanju problema", dodao je Vujičić.

Dan boraca obilježen je i u Prijedoru.

Prijedor: Dan boraca (foto: Srna)

Spomen-sobi u Milićima danas je, povodom Dana boraca Republike Srpske, služen parastos za poginule borce sa područja milićke opštine, a delegacija, koju su činili predstavnici lokalne uzprave i Boračke organizacije, položila je cvijeće na Centralno spomen obilježje poginulim borcima.

Parastosom borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, koji je služen u spomen-crkvi Svetog cara Lazara, u krugu nekadašnje kasarne, u Trebinju je danas obilježen Dan boraca Republike Srpske.

Kao znak sjećanja na one koji su živote dali za svoju otadžbinu, u Spomen-sobi i na spomenik braniocima Trebinja cvijeće su položile porodice poginulih, kao i delegacije Boračke organizacije i grada Trebinja.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić istakao je da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su temelj Republike Srpske, da treba čuvati uspomene na njih.

Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske simbol je slobodarskih težnji srpskog naroda, njegove državotvornosti i želje da organizuje društvo i državu, zasnovane na pravdi i pravu, istakli su danas predstavnici lokalnih boračkih organizacija grada Doboja.

Predstavnik Boračke organizacije grada Doboja Branko Kudželjić ističe da položaj boračke populacije u ovom gradu može biti unaprijeđen jedinstvenim djelovanjem svih lokalnih boračkih organizacija.

Kudželjić upozorava da određeni predstavnici u lokalnoj zajednici svojim ponašanjem skrnave srpsku tradiciju i istoriju. "Oni su spremni da gaze po mrtvima, a i nas preživjele borce gladaju samo onoliko koliko mrtvi mogu da govore", rekao je Kudželjić.

Izvor: RTRS/Srna