latinica  ћирилица
15/02/2016 |  14:21 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Obilježen Dan državnosti Srbije na Oplencu (VIDEO)

Svečanom akademijom u Kragujevcu, polaganjem vijenaca na grob vožda Karađorđa i odavanjem vojnih i državnih počasti Srbija je obilježila Dan državnosti, sjećanje na Prvi srpski ustanak i otvaranje vrata slobode na Sretenje 1835. godine.
Oplenac-dan državnosti - Foto: TANЈUG
Oplenac-dan državnostiFoto: TANЈUG

Tada je Srbija donijela prvi demokratski Ustav, kakav u to vrijeme nisu imale mnogo uređenije zemlje u to vrijeme. Srbija je time pokazala potrebu da bude moderna, a tome i danas uspješno teži, poručili su srpski zvaničnici. 

Na čast, slavu i hvalu našim precima, za nauk nama i našim potomcima. Vječita je Srbija. Ove riječi upisane su u spomen-knjigu na Avali, gdje je predsjednik Srbije položio vijenac, a istaknutim pojedincima, institucijama i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dodijelio odlikovanja.

- Vi ste odlikovali sebe, a predsjednik samo nije uspio da svima koji su se odlikovali dodijeli odlikovanja. Zato ću sve do kraja mandata neprekidno morati da se suočavam sa sopstvenom nemoći da svima koji su se uzdigli iznad nas i odlikovali uručim odlikovanja - rekao je Nikolić.

Nikolić je, na svečanom prijemu povodom Dana državnosti, poručio da, u vremenu duplih standarda u svijetu, građani Srbije ne smiju da prestanu da se bore za istinu, pravdu, demokratiju, za Srbiju, pravednu i demokratsku Evropu i prijateljstva širom svijeta.

Nikolić je istakao da Srbija poštuje međunarodno pravo i univerzalne principe ljudskih prava, o čemu svjedoče brojni događaji iz novije istorije, ali da vrijeme u kojem živimo podrazumijeva primjenu duplih standarda i mirenje sa njima.
Prema njegovim riječima, postoje države za koje važi jedna brzina i države za koje važi druga brzina.

- Države na jednom kolosjeku i države na drugom kolosjeku. Države članice i države kandidati. Države slobodne i države pod monitoringom. I sve primijenjeno na njihove građane, naravno - rekao je Nikolić.

Na svečanoj akademiji u Kragujevcu, premijer Srbije podsjetio je sve Srbe – junak Karađorđe bio je jedan, najsjajniji i najodlučniji, a ubijen je mučki. Sada ga slavi cijela Srbija, nastala iz vjere napravljene od krvi i suza.

- Karađorđe je postupao herojski, Miloš istorijski, pa ako se moralo radio je i ispod ličnog i narodnog dostojanstva, ali narod Srbije i Srbija su uvijek u tim situacijama bili na dobitku - rekao je Vučić.

A među tim narodom ima onih koji žive i u višim planinama nego što je brdo oplenačko, ali nema svjetlijeg mjesta od groba Karađorđa – poručio je ministar za rad u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, nakon polaganja vijenaca na grob vožda Karađorđa. Vijence je položio i ministar rada Srpske, Milenko Savanović, rekavši da je Srbija u borbi protiv svjetskog zla, dala ogroman doprinos i za svoju slobodu, ali i za slobodu drugih.

- Oni koji Srbe poznaju znaju da se ništa brže ne stvara nego srpska vojska. Samo je potrebno reći koje mjesto da se brani i šta životom da se čuva i da im date starešinu kojeg vole i kome vjeruju - rekao je Vulin.

Na današnji dan 1804.godine na zboru Srba u Orašcu donesena je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, koji će predvoditi Đorđe Petrović – Karđorđe. Na isti dan 1835.godine, održana je i najznačajnija sjednica Skupštine, kada je Srbija dobila prvi demokratski najviši akt - Sretenjski Ustav.