X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
17/02/2016 |  10:52 | Izvor: Agencije

Lake vježbe za bake i deke

Da biste što duže sačuvali vitalnost i gipkost tela, vežbajte jogu, poručuju stručnjaci. Ove lagane vježbe pomoći će da razgibate
Vježbanje (Foto: menshealth.com) -
Vježbanje (Foto: menshealth.com)

Dugo sjedenje i nekretanje, postepeno slabi organizam i dovodi do raznih zdravstvenih poremećaja, naročito u poznim godinama. Da biste što duže sačuvali vitalnost i gipkost tijela, vežbajte jogu, poručuju stručnjaci. Ove lagane vježbe pomoći će da razgibate mišiće, stimulišete cirkulaciju i obnovite energiju.

1. Istezanje

Ustanite, blago raskoračite, podignite lijevu ruku iznad glave, a desnu stavite iza leđa. Polako savijte gornji dei tijela na desnu stranu i istegnite lijevu ruku što više možete. Potom se vratite u početni položaj, podignite desnu ruku, a lijevu stavite iza leđa, pa ponovite vežbu i za tu stranu. Istežite se pet do 10 puta na obe strane (dok vam prija).

2. Razgibavanje

Sjedite na pod, raširite noge, istegnite mišiće, podignite ruke iznad glave i lagano ih spuštajte. Pokušajte da prstima dodirnete pod. Ponovite vježbu 10 puta. Potom skupite noge, podignite ruke u visini grudi, pa naizmjenično stežite i opuštajte pesnice (najmanje 10 puta). Zatim spustite ruke uz tijelo i pravite kružne pokrete stopalima, na lijevu i desnu stranu po 10 puta.

3. Gipka ramena

Sjedite na desni bok, ispružite lijevu nogu u stranu, a desnu savijte u kolenu. Podignite desnu ruku iznad glave, a levu oslonite iza leđa. Lagano savijte gornji dio tijela na lijevu stranu, istežući rameni pojas što više možete, pa se vratite u početni položaj. Ponovite vježbu najmanje pet puta, zatim promijenite položaj nogu i ruku i uradite još pet vježbi na drugu stranu.

4. Opuštanje

Lezite na leđa, savijte noge i rukama obuhvatite kolena, pa lagano podižite i spuštajte glavu i rameni pojas, kao da se ljuljuškate. Potom ispružite noge, stavite ruke pored tijela, opustite se i dišite duboko. Ostanite u tom položaju 60 sekundi.

5. Ravnoteža

Ustanite, savijte gornji dio tela tako da bude paralelan sa podom, raširite ruke i polako dižite lijevu nogu iza tijela. Napravite vagu i ostanite u tom položaju oko 30 sekundi. Vratite se u početni položaj, promijenite položaj nogu i ponovite vježbu.