latinica  ћирилица
19/02/2016 |  15:37 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Zvornik: Znamenite građevine prepuštene zubu vremena (FOTO/VIDEO)

Najveći dio znamenitih građevina u Zvorniku je prepušten zubu vremena. Iz godine u godinu propada, narušava izgled centra grada i predstavlja opasnost za susjedne objekte i prolaznike. Zvorničani iščekuju njihovu rekonstrukciju.
Zvornik - Foto: RTRS
ZvornikFoto: RTRS

Stara bolnica, kuća Bele Fišera i Andraševa vila svjedoci su prošlosti, nezvanični simboli Zvornika, građevine koje su decenijama privlačile pažnju posjetilaca. Danas su ruine.

- Ne čuvamo ih zato što, lični interesi preovlađuju društvene zajedničke interese svih građana. Arhitektonsku veliku vrijednost imaju, ali postaju deponije za smeće, rekao je Rajko Avramović, muzejski radnik.

Ovi objekti i još nekoliko njih iz doba Austrougarske predstavljaju ruglo glavne gradske ulice. Na rekonstrukciju objekata čekaće se još. Glavni razlog su neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Ostavinska rasprava u mnogim postupcima nije završena pa tu imamo veliki broj vlasnika. Npr. određene parcele kao u slučaju Andraševe vile i to nam je generalno veliki problem, istakao je Bojan Ivanović, v.d. zamjenika gradonačelnika Zvornika.

Dodatni problem predstavlja i to što ovi objekti nemaju status nacionalnih spomenika i nisu pod zaštitom. Nadležni se nadaju da će republički zavod uskoro definisati njihov status.

- Tako da ćemo u narednom periodu moći da donesemo neku odluku u kom pravcu da se ide ta rekonstrukcija i održavanje tih objekata, odnosno kakva će njihova konačna sudbina biti, zaključio je Boško Kojić, Odjeljenje za prostorno uređenje Zvornik.

Istorija se, između ostalog, čuva kroz arhitekturu, zvorničke znamenitosti prepuštene su neizvjesnoj sudbini i dugoročnim planovima, a građani se nadaju da će uskoro biti rekonstruisane i sastavni dio turističke ponude.