latinica  ћирилица
19/02/2016 |  16:51 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

Split: Uhapšen ratni upravnik zloglasnog logora "Lora"

Tomislav Duić, ratni upravnik zloglasnog splitskog logora "Lora" koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u slučaju "Lora 1", uhapšen je danas u Splitu, javili su mediji.

Portparol Županijskog suda u Splitu Damir Romac potvrdio je da je Duić uhapšen rano jutros u Splitu na osnovu potjernice i da je sproveden radi izdržavanja kazne u zatvor na Bilicama.

Duić, koji je proveo 15 godina u bjekstvu, uhapšen je ispred njegovog stana u Јeretovoj ulici u Splitu, pa ispada da je osuđenik za ratne zločine bio ispred nosa i nadohvat ruke splitskoj policiji.

Duić je optužen i u procesu "Lora 2" koji je u septembru prošle godine počeo na Županijskom sudu u Splitu. Optužnica ga sa još četvoricom optuženih tereti za zlostavljanje zarobljenika, od kojih su Bojan Vesović, Dušan Јelić i Vlade Savić ubijeni.

Njihova tijela su nakon rata ekshumirana na području Livna. Među dokazima su i zapisnici sa ispitivanja 30-ak svjedoka u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Nakon hapšenja Emilija Bungura krajem avgusta prošle godine, koji je optužen za ratni zločin u "Lori" 1992. godine, Duić je bio jedini iz slučaja "Lora" koji je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

U slučaju "Lora 2" optuženi su Duić, Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić.
Svi su već pravosnažno osuđeni u prethodnom slučaju gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima u "Lori".

Duić je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić je dobio sedam godina, a Bungur, Botić i Gudić po šest godina zatvora.

U postupku "Lora 2" oni se terete za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima.

Optužnica je podignuta 2009. godine, a godinu dana kasnije je zatraženo suđenje u odsustvu za Duića i Bungura, koji su bili u bjekstvu.

Vrhovni sud je 2012. godine odobrio glavnu raspravu u njihovom odsustvu, te je pripremno ročište prvi put zakazano krajem 2014. godine, ali je dva puta odgađano.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", kroz zloglasni splitski logor "Lora" prošlo je više od 1.500 Srba.

Predsjednik Udruženja logoraša trebinjske regije Vukan Kovač pozdravio je hapšenje ratnog upravnika zloglasnog splitskog logora "Lora" Tomislava Duića, ističući da ono pokazuje da je nakon 20 godina pravda spora, ali dostižna.

"Hrvatsko pravosuđe imalo je mogućnost dosta ranije da privede Duića. Srpski logoraši su spremni da ponovo svjedočeo protiv Duića u predmetu `Lora 2`", rekao je Kovač, koji je bio logoraš u "Lori".