latinica  ћирилица
20/02/2016 |  21:22 | Autor: B92

Nevidljivi simptomi stresa

Loš dan u nedjelji dio je savremenog života i postalo je gotovo nemoguće zaobići stres. Međutim on dugoročno utiče na naš um i tijelo, a da toga nismo ni svjesni.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Ovaj se simptom može uporediti s razboljevanjem u vrijeme godišnjih odmora. Dok radite i mislite na sve te silne obaveze, kao da ne želite da dopustite, na primjer, prehladu. Međutim kada odete na odmor i tijelo se opusti, bolest izbija na površinu. Tako je i s glavoboljama vikendom, kada imate nešto više vremena za sebe i odmor.

Mjesečni ciklus

Studija na univerzitetu Harvard pokazala je kako žene pod stresom teže prolaze kroz razdoblje mjesečnog ciklusa. Stres može negativno da utiče na hormone i da izazove disbalans pa žene pod stresom često imaju bolnije menstruacija s više grčeva.

Ukočena vilica

Bolna i ukočena vilica često je posljedica noćnog škrgutanja zubima koje se ponekad povezuje i s poremećajem koji se naziva bruksizam. To je znak da ste u stresu pa ga tijelo ispoljava noću. U ovom je slučaju važno da kod stomatologa potražite zaštitu za zube odnosno navlake koje se stavljaju noću.

Loši snovi

Kada smo uznemireni, često loše spavamo i ružno sanjamo. To je još jedan znak da stres utiče na nas, a ponekad to uopšte ne povezujemo, već samo mislimo kako smo imali lošu noć. Probajte da se organizujete tako da odspavate barem sedam sati i ne idete prekasno na spavanje. Uveče izbjegavajte kofein, a prije spavanja nije preporučljivo gledati TV ili raditi na računaru.

Krvarenje desni

Stres može biti uzrok i ovog problema. U Brazilu je sprovedeno 14 studija nakon kojih su naučnici zaključili kako stres oslabljuje imunitet, a bakterije tada lakše napadaju zubno meso. Na kraju ovaj problem može postati i mnogo veći ako dobijete paradentozu pa je važno da zube perete nakon svakog jela.

Akne

Koža često pokazuje da smo već neko vrijeme pod stresom, a jedan od pokazatelja su i akne iako inače nemamo problematičnu kožu. U tom slučaju važno je koristiti preparate koji će pomoći da ih se što prije riješite, ali ako problem potraje, ne bi bilo loše da posjetite dermatologa.

Čokolada, kolači, slatka peciva...

Kada tokom dana češće posežemo za raznim slatkišima, to radimo zbog stresa koji uzrokuje disbalans hormona. To je potvrdilo i istraživanje na univerzitetu u Pensilvaniji. U poređenju uticaja stresa na žene, utvrđeno je da one koje su ušle u menopauzu lakše podnose neugodne situacije i manje posežu za slatkišima od žena koje još nisu u tom životnom razdoblju.

Osjetljiva koža

Јedna japanska studija pokazala je kako ljudi koji hroničko boluju od raznih problema s kožom, počevši od klasičnog svrabeža vjerojatno pate duplo više od stresa. Međutim upozoravaju da se osim stresa uzrok ponekad krije u anksioznosti ili ozbiljnijim problemima poput dermatitisa, ekcema ili psorijaze. Stres utiče na organizam tako da aktivira nervna vlakna i stvara se osjećaj svraba na koži.

Pojačana alergija

Na studiju su naučnici sprovodili eksperiment koji je na kraju pokazao da se simptomi alergija pojačavaju ako se osoba osjeća anksiozno. To su pokazali rezultati testovi u kojima su učestvovale osobe koje inače pate od alergija. Naučnici su zaključili kako stres može da stimuliše proizvodnju proteina u krvi, a koji je krivac za alergijsku reakciju.