latinica  ћирилица
23/02/2016 |  14:02 | Autor: SRNA

"Zavetnici" podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona o saradnji sa NATO

Aktivisti Srpskog sabora "Zavetnici" Ustavnom sudu u Beogradu podnijeli su inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o saradnji sa NATO u oblasti logističke podrške, koji je potpisao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, i poručili da ovaj zakon, ne samo da je neustavan, nego se njime vrijeđa dostojanstvo svih građana.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

Portparolka "Zavetnika" Milica Đurđević izjavila je da će, kada Zakon stupi na snagu, "Zavetnici" podnijeti i žalbu za ocjenu njegove ustavnosti, ali i žalbe za ocjenu ustavnosti ranije potpisanih SOFA i IPAP sporazuma sa NATO.

"Usvajanjem Zakona kojim bi se implementirao IPAP sporazum protiv kojeg smo prošle godine vodili veliku kampanju kosi se sa Ustavom Srbije i znači kršenje prava na odštetu i prava na suđenja NATO vojnicima, jer se vojnicima NATO-a daje diplomatski imunitet i oni bivaju izuzeti od krivične, materijalne i prekršajne odgovornosti", upozorila je Đurđevićeva.

Ona je istakla da je riječ o sporazumu koji je definitivno povrijedio dostojanstvo svih građana Srbije koji su 98 dana bili izloženi NATO agresiji koja je izazvala ogromne ljudske i materijalne gubitke.

"Po svemu sudeći Zakon će stupiti na snagu. Naš zadatak će biti da insistiramo na referendumu, a da za to vrijeme koristimo pravna sredstva, obraćajući se Ustavnom sudu od koga očekujemo da IPAP sporazum proglasi neustavnim", rekla je Đurđevićeva.

Ona je najavila da će otpor "Zavetnika" i ostalih patriotskih snaga u Srbiji NATO okupaciji zemlje biti nastavljen i da će u narednom periodu u najvećim centrima Srbije biti održani veliki anti-NATO skupovi.

"Imaćemo veliki skup 6. marta u Nišu s obzirom na to da je jug Srbije veoma stradao tokom NATO agresije 1999. godine. U planu je da se nakon toga održe veliki skupovi u Kragujevcu i Novom Sadu, kao i brojne tribine širom zemlje na kojima će građanima biti predstavljeno šta je sve usvojeno u saradnji sa NATO-om", rekla je Đurđevićeva.

Ona je poručila da će, ukoliko vlasti ne raspišu referendum na kome bi se građani Srbije izjasnili o saradnji sa NATO-om, "Zavetnici" 27. marta - na dan kada su srpske snage srušile američki F-117, zvani "nevidljivi", organizovati veliki narodni anti-NATO miting u Beogradu.

"Na ulice će izaći svi čiji glas se ne čuje i negira im se pravo da se na referendumu izjasne o ključnim pitanjima za državu i narod i poslati poruku da Srbija ne želi pristup NATO-u", naglasila je Đurđevićeva.

Ona je rekla da "Zavetnike" ohrabruje to što su ruski mediji prenijeli sve u vezi sa velikim anti-NATO skupom koji je održan u Beogradu 20. februara i što su ruski zvaničnici poslali poruku da se nadaju da Beograd neće nastaviti približavanje NATO-u.