latinica  ћирилица
24/02/2016 |  15:48 | Autor: Fokus

Dvije rečenice koje ne smijete da kažete svom ljekaru

Mnogi nisu svijesni da svojim postupcima i riječima itekako mogu da utiču na postavljanje pravilne dijagnoze.

Provjerite koje rečenice nikada ne smijete da kažete doktorima jer ih tako možete navesti na pogrešan put.

1. Guglala sam simptome i sigurna sam da je problem u...

Kada primjetimo prve znakove nekog zdravstvenog problema, većina nas odmah će otići na internet u potrazi za informacijama o simptomima. Međutim, stručnjaci smatraju da to nije dobar potez.

Naime, zbog nestručne samo-dijagnoze možemo nesvjesno da ignorišemo važne simptome i tako ih ne otkrijemo doktoru samo zato što smo uvjereni da znamo od čega bolujemo ili šta je uzrok našeg zdravstvenog problema. Na taj način utičemo na donošenje prave dijagnoze.

Doktori prilikom tog postupka moraju da slijede određeni protokol koji, između ostalog, uključuje analizu svih simptoma, istoriju bolesti, porodične medicinske anamneze i lijekova koje koristite. Zbog toga je važno da od vas dobiju sve važne informacije o onome što vas muči tj. da ne dobiju pogrešne informacije koje će ih navesti na pogrešan zaključak.

2. Mislim da je sve to samo u mojoj glavi

Ljudi koji ne vole da idu kod doktora ili se boje ljekarskih ordinacija i bolnica često pokušavaju da umanje važnost svojih zdravstvenih problema. Nikada ne ublažavajte svoje simptome i ako osjećate da su posljedica fizičkog problema ne pripisujte ih stresu.

Kako biste izbjegli velike zdravstvene probleme, provjerite zbog kojih bolova odmah morate da idete kod doktora. Uvijek budite iskreni prema njemu kako bi on shvatio potencijalnu ozbiljnost situacije i kako mu ništa ne bi promaklo prilikom postavljanja dijagnoze.