latinica  ћирилица
25/02/2016 |  15:08 | Autor: SRNA

Savčić: Boračka populacija nezadovoljna statusom

Boračka organizacija Republike Srpske već duže nije zadovoljna društvenim statusom i zahtijeva da bude promijenjen, rekao je u Istočnom Sarajevu predsjednik BORS-a Milomir Savčić.
Sjednica Regionalnog odbora - Foto: SRNA
Sjednica Regionalnog odboraFoto: SRNA

Savčić je nakon sjednice Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije rekao novinarima da postoji mnogo razloga za nezadovoljstvo, prije svega zbog Zakona o udruženjima i fondacijama Srpske.

On je najavio da će predstavnici BORS-a u ponedjeljak, 29. februara, na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović iznijeti svoje zahtjeve.

Savčić je pozvao boračku populaciju na jedinstvo, ističući da se smišljeno radi na formiranju većeg broja udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koja će da budu vid zamjene za Boračku organizaciju. "To nije Boračka organizacija jer ima mali broj članova i zastupa interese pojedinaca, a ne boraca", istakao je Savčić.

On je naglasio da bivši borci ne traže neka posebna prava, već samo jedan vid društvenog priznanja i poštovanja BORS-a. Prema njegovim riječima, BORS nije više spremna da trpi bilo kakve oblike poniženja i ukoliko se ovo pitanje ne riješi dijalogom, biće prinuđena da ga drugačije rješava.

Savčić je istakao da je danas razgovarano i o ekonomsko-socijalnim problemima boračke populacije, naglasivši da je nedopustivo da kasne naknade za borce i odlikovane borce i borački dodatak.

"Nedopustivo je da imamo 24.000 nezaposlenih iz reda boračke populacije, od kojih više od 18.000 demobilisanih boraca, 3.200 članova porodica poginulih boraca i 1.900 ratnih vojnih invalida", rekao je Savčić.

Predsjednik BORS-a istakao je da pojedini pripadnici BORS-a u Federaciji BiH prolaze kroz medijski linč iza koga stoje pojedinci i neka udruženja, a posljednji primjer je slučaj profesora Milenka Stanića koji je spasio Izeta Redžića. U pojedinim medijima se Staniću prigovara da ne može biti na poziciji u Centralnoj banci BiH zato što je svjedok na suđenju predsjedniku Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću.

"Dolazimo u situaciju da će nam drugi određivati koji to Srbi mogu da dođu u zajedničke organe ili ko od njih može da radi u Sarajevu", rekao je Savčić, dodavši da ga posebno boli što izostaju reagovanja iz Srpske.

On je naglasio da je BORS najzadovoljniji kada je riječ o stambenom zbrinjavanju boračke populacije jer je u toj oblasti najviše urađeno.

Savčić je istakao da je težak položaj Bolnice Istočno Sarajevo, naglasivši da je na ovom području prioritet da se izgradi nova zgrada bolnice.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić istakao je da je danas organizovana vanredna sjednicu jer borci nisu zadovoljni statusom.

Lalić je naglasio da jedinstvo boraca niko neće slomiti, a formiranje nekih novih organizacija invalida i boraca kojima će biti data sredstva, samo je način da se razbije jedinstvo BORS-a.

On je istakao da borci zahtijevaju da se u javna preduzeća vrati institucija konkursa, kako bi se mogle zaposliti i boračke kategorije, a ne da djeca poginulih boraca štrajkuju glađu u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, izdaja nacionalnog interesa ogleda se i kroz zanemarivanje potrebe za novom bolnicom u Istočnom Sarajevu, zbog čega Odbor boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije zahtijeva smjenu direktora Gorana Todorovića, a dopis će uputiti ministru zdravlja i socijalne zaštite Draganu Bogdaniću i predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović.