latinica  ћирилица
25/02/2016 |  18:36 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Ko je odgovoran zbog ljudskih žrtava i milionske štete u poplavama 2014. u Doboju? (VIDEO)

Da li su posljedice poplave iz maja 2014. godine mogle biti manje da su nadležni reagovali na vrijeme i upozorili stanovništvo Doboja, pitanje je koje se postavlja već 20 mjeseci od poplave.
Doboj poplave - Foto: RTRS
Doboj poplaveFoto: RTRS

Sumnje da je mnogo toga moglo da bude drugačije dodatno je podgrijao izvještaj Anketnog odbora Narodne skupštine RS.

U izvještaju Anketnog odbora navodi se da je vanredno stanje u Doboju proglašeno prekasno kao i signal za uzbunu što gradonačelnik Obren Petrović odbacuje. 

Poplava katastrofalnih razmjera nije se mogla spriječiti, ali su posljedice mogle biti manje da su nadležni reagovali na vrijeme. Zakazao je, između ostalog i znak za uzbunu koji nije dat na vrijeme, kažu u Anketnom odboru. Takvog mišljenja je i general Momir Zec koji je u Doboju učestvovao u saniranju posljedica poplave.

"Da je dato pre najvjerovatnije je da bi manje posljedice bile jer bi stanovništvo materijalna dobra sklonili na više spratove ili bi ih vozilima izvukli", rekao je general Zec.

Svoje mišljenje general je iznio pred Anketnim odborom. Prvi čovjek grada Obren Petrović ne slaže se sa ocjenom Anketog odbora. Kaže da znak za uzbunu nije sporan.

"Nije tačno, znači imamo izbore sad u septembru vidjećete kako ćemo proći u izborima, narod će mene kazniti ako bude kako neko tvrdi. Јa tvrdim da to nije tako. Da je sva krivica gradonačelnika do sada bi imao gradonačelnik 20 krivičnih prijava da je odgovoran i kriv", izjavio je gradonačelnik Doboja.

"Bio sam na mjestu događaja, borio sam se koliko sam mogao, ali stanovništvo nije ozbiljno shvatalao trenutnu situaciju", tvrdi Petrović.

Uzvodno u gradu Maglaju vanredna situacija proglašena je dan ranije. Ostaje nejasno da li je nadležnima u Doboju to mogao biti znak da je i Doboj u opasnosti.

"Јer se nikad nije desilo da voda dođe u grad Maglaj, znači najdalje je dolazila do zgrade općine", rekao je načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić.

Izvještaj o poplavama gradskih vlasti Skupština u Doboju usvojila je bez ukazivanja na odgovornost nadležnih. O izvještaju Anketnog odbora svoje mišljenje trebalo bi da daju poslanici Narodne skupštine RS.