latinica  ћирилица
02/03/2016 |  09:34 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Razgovori o izgradnji Spomen-područja "Donja Gradina"

Delegacija Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, predvođena ministrom Danetom Maleševićem, razgovarala je u Banjaluci sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Јefremom o projektu izgradnje Spomen-područja "Donja Gradina".
Donja Gradina, "Topola užasa" - Foto: RTRS
Donja Gradina, "Topola užasa"Foto: RTRS

Na sastanku, kojem su prisustvovali i pomoćnik ministra Milica Kotur i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, nije bilo riječi o davanju bilo kakvog blagoslova za projekat memorijalnog kompleksa koji je u izradi, saopšteno je iz Sekretarijata za vjere.

U saopštenju se navodi da su Malešević i Kotureva upoznali vladiku Јefrema o procedurama, međunarodnom konkursu, odluci žirija, o drugonagrađenom i trećenagrađenom projektu, kao i o idejnom projektu arhitekte Slobodana Maldinija.

Iz Sekretarijata dodaju da je razgovarano i o drugim pitanjima koja se tiču Spomen-područja "Donja Gradina", a episkop banjalučki Јefrem zatražio je i dodatne informacije kako bi o svemu mogao da informiše Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Delegacija Ministarstva naglasila je da je spremna da u daljem radu na izgradnji projekta prihvati sve preporuke Srpske pravoslavne crkve kada je riječ o pravoslavnom molitvenom prostoru u memorijalnom kompleksu "Donja Gradina".

Sastanak vladike Јefrema sa delegacijom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske održan je 29. februara, a prethodno je Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, na sjednici održanoj 23. februara u Јasenovcu, zamolio episkopa banjalučkog da se informiše o toku aktivnosti na izradi projekta izgradnje Spomen-područja "Donja Gradina".