latinica  ћирилица
02/03/2016 |  20:24 ⇒ 20:59 | Autor: SRNA

Bijeljina: Izložba "Nemojte nas zaboraviti"

U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba fotografija prvog srpskog ratnog fotoreportera Riste Marjanovića, pod nazivom "Nemojte nas zaboraviti".
Bijeljina: Muzej Semberija - izložba - Foto: SRNA
Bijeljina: Muzej Semberija - izložbaFoto: SRNA

Na oko šezdeset postavljenih fotografija prikazani su ratni dobrovoljci, stradanje Šapca, zbjegovi po Mačvi, Cer, povlačenje preko Albanije, proboj Solunskog fronta...

Јedan od autora izložbe Branislav Stanković, kustos istoričar Narodnog muzeja u Šapcu, naglasio je da su ovi radovi bili izloženi 1916. godine na Savezničkoj izložbi ratne fotografije u Parizu i na najvjerniji način prikazali dešavanja u tadašnjoj ratnoj Srbiji.

Izložba je plod saradnje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Šapcu, Muzeja Novog Sada i Vojnog muzeja u Beogradu i 2014. godine bila je najposjećenija izložba u Srbiji.

Izložba "Nemojte nas zaboraviti" je nakon Beograda gostovala u Sarajevu, Trebinju, Višegradu, Foči, Banjaluci i Doboju.

Direktor Narodnog muzeja u Šapcu Marko Bingulac rekao je da je Mačva, a posebno Šabac, u Velikom ratu podnijela velike žrtve o čemu svjedoči podatak da je Šabac prije početka Prvog svjetskog rata imao 14.000 stanovnika, a po završetku 1.700.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica izrazio je zadovoljstvo što taj muzej ima čast da ugosti kolege iz šabačkog muzeja, i nada se da će nastaviti uspješnu saradnju

Izložbu je otvorena do 24. marta.