X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
03/03/2016 |  11:22 | Izvor: Agencije

Počinje testiranje vakcine koja uništava rak u završnoj fazi

U Velikoj Britaniji će uskoro biti testirana vakcina koja uništava mnoge vrste raka u završnoj fazi.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

Testiranjem imunoterapije biće ustanovljeno da li vakcina bazirana na fragmentima ključnog proteina raka efikasno djeluje i stimuliše imunitet organizma da uništi nezdrave ćelije.

Žena sa rakom grlića materice postala je jedna od prvih ljudi u Velikoj Britaniji na kojoj se testira nova vakcina dizajnirana da stimuliše imuni sistem tela da uništava tumore.

Tridesetpedogodišnjoj Keli Poter rak je dijagnostikovan u julu i rečeno joj je da je u posljednjoj fazi. Međutim, Keli je sada jedna od 30 pacijenata na kojima se isprobava tretman liječenja imunoterapijom.

Za sve pacijente sa odmaklim tumorima se vjeruje da imaju potencijal da iskoriste imunoterapiju, bez obzira na vrstu raka.

Porterova je primila prvu injekciju 9. februara i zakazano joj je još sedam pregleda.

“Iako sam imala odličan tretman u bolnici 'Gaj' gdje je rak stabilizovan, on se već proširio na jetru i pluća. Kada mi je rečeno da mogu da učestvjujem u ovom ispitvanju, bila sam oduševljena“, rekla je Keli.

“Ovim testiranjem pomeramo granice kada je riječ o potencijalnom tretmanu raka“, naglasio je ministar za prirodne nauke, Džordž Frimen.

Nučnici Instituta za istraživanje raka okupljaju pacijente oboljele od raka kojima ne pomažu aktuelne metode lečenja. Dva pacijenta su već dobila vakcinu u sklopu eksperimenta koji će trajati dvije godine.

Imunoterapija privlači veliko interesovanje u zajednici koja proučava rak. U februaru su američki eksperti objavili da su vidjeli sjajne rezultate prilikom ranih testiranja na pacijentima oboljelih od leukemije.