latinica  ћирилица
03/03/2016 |  14:41 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Sarajeva

Udruženje izbjeglih "Srbi sarajevske regije" iz Bratunca u naredna dva dana obilježiće dvije decenije od egzodusa Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Božić - Foto: TANЈUG
BožićFoto: TANЈUG

Ovo udruženje okuplja izbjegle sarajevske Srbe koji su se naselili i žive u Bratuncu i Srebrenici.

Sutra u 19.00 časova u bratunačkom Kulturnom centru biće održana akademija na kojoj će se govoriti o stradanju sarajevskih Srba i podsjetiti na golgotu kroz koju su prošli prilikom iseljavanja sa svojih ognjišta nakon 36 odbijenih neprijateljskih ofanziva.

Ne želeći da ostanu pod muslimanskom vlašću sarajevski Srbi su napustili svoja odbranjena vjekovna ognjišta i imovinu krenuvši u neizvjesnost da bi živjeli u slobodu koja im je vrijednija od sve imovine.

Osim podsjećanja na te jezive i tragične događaje, sa kojima žele upoznati i mlade naraštaje, biće prikazan i dokumentarni film o srpskom egzodusu i patnjama tokom i nakon iseljavanja iz Sarajeva autora Dragana Elčića, koji je živio u Hadžićima.

U subotu će biti služen parastos, okađene humke i prislužene svijeće za pokoj duša poginulim srpskim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci prilikom egzodusa preneseni i ponovo sahranjeni u bratunačkom groblju, jer Srbi nisu ostavljali svoje poginule junake.

U okviru programa obilježavanja dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba u subotu će u bratunačkoj kino sali biti priređena monodrama pod naslovom "Nadežda Petrović" koju će izvesti glumica Biljana Đurović.