latinica  ћирилица
04/03/2016 |  21:30 ⇒ 21:37 | Autor: SRNA

Bratunac: Obilježeno 20 godina od egzodusa Srba

Udruženje raseljenih "Srbi sarajevske regije" iz Bratunca večeras je obilježilo 20 godina od egzodusa Srba iz sarajevskih opština nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma održavanjem akademije pod naslovom "Egzodus suza-egzodus slobode".
Božić - Foto: TANЈUG
BožićFoto: TANЈUG

Predsjednik ovog udruženja Vidomir Banduka rekao je da je prošlo 20 godina, ali sjećanja na te teške, tužne i ružne dane ne blijede i sudionici imaju osjećaj kao da se to juče događalo.

- Nismo željeli da budemo građani drugog reda, ostavili smo vjekovna ognjišta i sve što su generacije naših predaka stvarale i krenuli za slobodom koja nema cijenu - istakao je Banduka.

On je istakao da mnogi sarajevski Srbi još teško žive, da nemaju riješeno stambeno pitanje i zaposlenje, ali da su sa svojim narodom, integrišu se u novu sredinu, familijarno se vezuju sa lokalnim Srbima i zajedno se vesele i podnose sve tegobe.

Banduka je naveo i nekoliko primjera podsjećajući da se srpska imovina u Sarajevu još uništava i da niko zbog toga ne odgovara i da bi tako bilo i sa srpskim narodom da je ostao na tom prostoru.

- Čovjek sve može promijeniti osim mjesta rođenja. Mi smo ostavili svoja rodna mjesta i imanja i krenuli u egzodus za slobodom, a sa nama su u drugi egzodus krenuli i mnogi Srbi koji su u toku rata izbjegli sa prostora pod muslimanskom kontrolom u tadašnje Srpsko Sarajevo - rekao je Banduka.

On je naglasio da nose duboke traume svi koji su morali napustiti svoja mjesta rođenja i življenja i da je teško ocijeniti kome je bilo teže, onima koji su to učinili na početku ili onima na kraju rata.

- Mnogi su ostavili svoja imanja i izbjegli, ali mi smo svoja u ratu odbranili i možda smo najteže prošli jer smo krenuli u egzodus sa odbranjenih ognjišta kada su se skoro svi veselili i proslavljali dolazak mira, a mi smo iscrpljeni odbijanjem 36 neprijateljskih ofanziva, sa posmrtnim ostacima naših saboraca krenuli za slobodom, kočićevski rečeno "kroz mećavu" po najtežim vremenskim uslovima, po ledu, snijegu i velikim hladnoćama i kada se toga prisjećamo i sada se zadrhti i zastane dah - prisjetio se Banduka tih teških dana.

On je pozvao da se o sudbini sarajevskih Srba, njihovoj herojskoj borbi i žrtvi govori i da to ne treba da bude zaboravljeno da se ne bi ponovilo, što posebo treba da znaju i shvate mlade generacije da ne bi doživjele tešku sudbinu kakva je zadesila sarajevske Srbe devedesetih godina prošlog vijeka.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović, obraćajaći se na akdemiji, rekao je da se dobro sjeća tih teških hladnih dana kada je siromašni i ratom iscrpljeni Bratunac primio nekoliko hiljada raseljenih Srba, od kojih su mnogi ostali u ovom mjestu i integrisali se u ovu sredinu.

- Svi smo jedan narod i dužnost nam je da pomažemo jedni drugima. Moramo prenositi mladima kakva stradanja su izdržali sarajevski Srbi i to nikada ne smije biti zaboravljeno, jer zaborav može skupo da košta, a posebno Srbe na ovim prostorima - poručio je Mlađenović, pozivajući sve Srbe na međusobnu slogu, saradnju i razumijevanje kako bi gradili Bratunac bolji za sve.

Nakon obraćanja u programu je nastupila i poznati solista srpske etno pjesme i prikazan je dokumentarni film režisera Dragana Elčića, rodom iz Hadžića, pod naslovom "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir" koji prikazuje autentične snimke srpskog egzodusa iz Sarajeva i priče i patnje sudionika tih teških istorijskih događaja za srpski narod koji će se pominjati u nacionalnoj istoriji kao primjer morala i odlučnosti u borbi za slobodu koja za sarajevske Srbe nema cijenu.

Osim velikog broja članova ovog udruženja i Srba iseljenih u Bratunac i Srebrenicu, kao i mnogih mještana ovih sredina večerašnjoj akademiji prisustvovao je i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević i delegacija Udruženja "Ilijašana" iz Bijeljine.

U okviru obiljžavanja 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva, sutra će na bratunačkom groblju biti služen parastos, prislužene svjeće za pokoj duša i okađeno 185 grobova poginulih boraca sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac prilikom egzodusa.

Sutra će i glumica Biljana Đurović izvesti monodramu pod naslovom "Nadežda Petrović" povodom obilježavanja ove godišnjice.