latinica  ћирилица
05/03/2016 |  18:41 ⇒ 06/03/2016 | 10:59 | Autor: RTRS

Hiljade sarajevskih Srba zapalile svijeće na Malom Zejtinliku (VIDEO)

20 godina od egzodusa Srba sarajevsko-romanijske regije i 20 godina otkako su posmrtne ostatke svojih namilijih prenijeli na sokolački Mali Zejtinlik gdje počivaju zemni ostaci više od hiljadu boraca Vojske Republike Srpske.
Mali Zejtinlik - Foto: RTRS
Mali ZejtinlikFoto: RTRS

Minule su dvije decenije, a i dalje živa bolna sjećanja na egzodus i živih i mrtvih sarajevskih Srba. 

Kamenko Pajdaković poginuo je 8. maja 1992. braneći kućni prag u sarajevskom naselju Žuč, gdje je i sahranjen. Nakon rata, roditelji dugo nisu mogli ni da odu na njegov grob. 1997.godine majka Tankosa sama je njegove posmrtne ostatke prenijela na Mali Zejtinlik.

- Bila sam jedina. Morala sam da pokažem na kom je mjestu sahranjen. Јa znam kako mi je bilo, ne mogu o tome ni da pričam, rekla je Tankosa Pajdaković.

Majka Dobrila i danas suzama natapa bijeli kamen nad grobom sina Јovana. Poginuo je na ilijaškom ratištu u najljepšim godinama. Uz Јovana i brojni rođaci, pusta mladost.

Za roditelje koji su sahranili svoju djecu radosti nema, riječi su Zagorke Rašević, koja je sina jedinca Slavišu dva puta sahranjivala.

- Mi koji smo ovo dočekali i živu djecu ubijamo jer je teško je s nama živjeti. Djeca bi trabalo da se vesele, ali ne mogu od mene, rekla je Zagorka Rašević.

Na najtužnije srpsko parče zemlje na Balkanu, stigle su danas, Sarajlije iz Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Hercegovine.

Ratni vihor i postratna dejtonska nepravda raselili su ih širom svjeta, pa ako danas i nisu mogli da prisluže svijeću na grobovima najmilijih, misli su im sigurno na Malom Zejtinliku .