X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
07/03/2016 |  10:44 ⇒ 12:16 | Izvor: B92

Šta će se desiti ako jedete jaja svaki dan?

Јaja su odličan izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata, a mogu se pripremati na različite načine.
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com) -
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com)

Tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, tijelu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose.

Јaja regulišu nivo holesterola

Јedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

Јaja jačaju imunološki sistem

Јedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Јaja su jako dobar izvor selena, minerala koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žljezde.

Јaja poboljšavaju kognitivne funkcije

Јaja sadrže holin, jedinjenje koje ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.

Јaja poboljšavaju zdravlje zuba i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Podstiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

Јaja poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Јaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Јaja štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

Јaja podstiču mršavljenje

Јaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osećaj sitosti. Regulisaće apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Јaja smanjuju nivo stresa i ublažavaju anksioznost

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.