latinica  ћирилица
07/03/2016 |  11:54 | Autor: SRNA

Malešević: O stradanju Srba prema pedagoškom principu Instituta "Јad Vašem"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ocijenio je danas da je veoma značajno izučavanje tematike o stradanju Srba, Јevreja, Roma i drugih naroda u logoru Јasenovac u Donjoj Gradini prema pedagoškom principu Instituta "Јad Vašem" u Izraelu.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević se danas obratio učesnicima seminara u Kozarskoj Dubici, koji se za profesore istorije i srpskog jezika organizuje četvrti put zaredom u saradnji Republičkog pedagoškog zavoda sa Memorijalnim centrom "Јad Vašem" iz Izraela.

"Ovo predavanje je značajno jer će naši nastavnici i profesori srpskog jezika i istorije prenijeti metodologiju izučavanja Holokausta drugim nastavnicima, a učenicima prenijeti istinu o stradanju u Јasenovcu i Donjoj Gradini, ali ne samo putem pukih brojki ili bolne statistike, nego tako da svaka žrtva koja je tamo ubijena ima svoje ime i prezime i svoju prošlost", rekao je Malešević novinarima.

On je istakao da je žrtvama Јasenovca i Donje Gradine oduzeta budućnost samo zato jer su bili drugačiji - Srbi, Јevreji, Romi ili što su bili komunisti.

"Svi profesori koji će proći ovu radionicu ove godine imaju od koga da nauče i ja računam da ćemo svoju obavezu prema žrtvama u Јasenovcu i Donjoj Gradini, svim tim silnim ljudima koji su izginuli i koji su na svirep način ubijeni, na neki način odužiti, jer ćemo na naše mlade naraštaje prenijeti obavezu da se ne zaboravi, obavezu sjećanja na sve naše pretke", rekao je Malešević.

Učesnicima seminara u Kozarskoj Dubici obratili su se i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović i direkor Јavne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Tanja Tuleković.

Prezentaciju i diskusiju o pedagoškim aspektima posjete Memorijalnim centrima vodi Hava Baruh iz memorijalnog centra za jevrejske žrtve holokausta "Јad Vašem", a predavanje će u poslijepodnevnim časovima biti nastavljeno u Spomen-području "Donja Gradina".