latinica  ћирилица
09/03/2016 |  12:59 | Autor: SRNA

Mitrović: Ne smije se stati u procesuiranju zločina

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da da se nakon oslobađajuće presude Iliji Јurišiću u beogradskom Apelacionom sudu ne smije stati sa procesuiranjem odgovornih za zločine nad vojnicima ЈNA u "tuzlanskoj kolini" pred pravosuđem u BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Ako Ilija Јurišić nije kriv, pravosuđe BiH mora konačno utvrditi ko je odgovoran za ovaj zločin i da to procesuira", rekao je Mitrović.

Mitrović je naveo da su nakon prvostepene presude Јurišiću, porodice srpskih žrtava bile ubijeđene da je on odgovoran za zločine počinjene nad vojnicima u "tuzlanskoj koloni", ali da je Јurišić pod političkim uticajem oslobođen u drugostepenom postupku.

"Za porodice žrtava rata iz Republike Srpske neprihvatljivo je oslobađanje Јurišića, koji sigurno ima neku vrstu odgovornosti po komandnom lancu u izvršenju tog zločina", zaključio je Mitrović.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je pravosnažno oslobodio Iliju Јurišića optužbi za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika ЈNA koja se povlačila iz Tuzle u maju 1992. godine.

Ovom odlukom poništena je prvostepena presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Јurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.