latinica  ћирилица
11/03/2016 |  08:12 | Autor: TANЈUG

Crnogorci Princu Čarlsu pripremili maslinovo ulje staro 1.000 godina

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila doputovaće u Crnu Goru 18. marta, a Crnogorci im već uveliko pripremaju poklone.

Tako će se u rukama članova kraljevske porodice naći i ulje masline staro preko 1.000 godina.

Posjeta kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska. Osim zvaničnika sa kojima će se Princ od Velsa i Vojvotkinja od Kornvola sastati, suština posjete je da kraljevska porodica upozna Crnu Goru kroz ljude koji je predstavljaju na različite načine, prenosi portal CdM.

Tako će na Cetinju prisustvovati festivalu hrane i pića gde će imati priliku da probaju tradicionalne proizvode i popričaju sa “običnim“ ljudima iz Crne Gore.

U najjužnijoj crnogorskoj opštini postoji preko 175.000 stabala masline. Plantaža maslina Fatmira Sadikua jedna je od mnogih. Ulje sa ove plantaže ubrzo će biti u rukama princa Čarlsa, a Sadiku za CdM ističe da nema tremu što će se 18. marta sastati sa članom kraljevske porodice.

“Ovo je druga posjeta Princa od Velsa Crnoj Gori. Princ Čarls je posjetio Crnu Goru 1978. godine. Vojvotkinja od Kornvola prvi put će posjetiti Crnu Goru, prenosi CdM.

Tada 29-godišnji nasljednik britanskog trona, na poziv Јosipa Broza Tita, krajem oktobra 1978. boravio je u Јugoslaviji.

Posjetio je Beograd, Split i Dubrovnik, a sa 86-godišnjim Titom sreo se u Igalu. Tito je bio toliko impresioniran princom pa mu je dan poslije poslao pismo u kojem je napisao koliko je uživao u njihovom susretu, navodi CdM.